друкувати


В.Янукович пообіцяв захищати українську мову

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-11-09 02:00:59

Президент Віктор Янукович привітав громадян держави з нагоди Дня української писемності та мови та пообіцяв захищати рідну мову. Про це повідомили у прес-службі президента.

Зокрема у привітанні Янукович заявив, що "українська мова – душа нації, найбільший духовний скарб, переданий нам пращурами".

"Глибоко символічно, що цього ж дня ми вшановуємо пам'ять Преподобного Нестора-Літописця. Нині ми звертаємо погляд до наших витоків, бачимо гідний поваги й пошанування шлях розвитку й утвердження української мови – від безсмертних "Слова про Ігорів похід», "Слова про закон і благодать Митрополита Іларіона", "Пересопницького Євангелія" до мови нашого сьогодення", - сказав президент.

Він наголосив: "Український народ – народ великої історії, великої культури і великої мови. Розвиткові української мови ми завдячуємо таким геніям, як Григорій Сковорода, Іван Котляревський, Тарас Шевченко, Пантелеймон Куліш, Іван Франко, Леся Українка, а також їхнім продовжувачам – Василеві Стусу, Ліні Костенко, Борису Олійнику, багатьом іншим нашим видатним сучасникам".

Янукович переконаний, що "українська мова як безцінне надбання народу й надалі буде консолідуючою силою нашого суспільства, надійно захищеною на благо нашої держави".

Нагадаємо, 9 листопада - День української писемності та мови. Свято започатковане в листопаді 1997 року Указом президента Леоніда Кучми "на підтримку ініціативи громадських організацій і з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства".

Відзначається щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті преподобного Нестора Літописця, давньоруського письменника-літописця.

Нестор народився у 50-х роках XI століття в Києві. У 17 років став послушником Києво-Печерської лаври. Він став творцем перших зразків давньоруської житійної літератури, написаних у 80-х роках ХІ ст.

Згідно з соціологічними опитуваннями останніх років (зокрема, Центру Разумкова за 2006–2008 рр.), українську мову вважають рідною близько 44% громадян України. Ще близько 29% вважають одночасно рідними українську та російську мову.

Джерело: ТСН.ua