друкувати


1 листопада на Івано-Франківщині урочисто відзначено 92-ї річницю створення ЗУНР

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-11-01 03:15:52

1 листопада на Івано-Франківщині урочисто відзначено 92-ї річницю створення ЗУНР.

В Івано-Франківську перед монументом соборності українських земель, що на вулиці Грюнвальдській, відбулось урочисте віче, на якому виступили голова обласної ради Ігор Олійник, заступник голови ОДА Роман Іваницький та заступник міського голови Івано-Франківська Зінаїда Федорук.

У своїх виступах вони висвітлили перебіг подій та значення утворення Західно-Української Народної Республіки для встановлення державності України.

Роман Іваницький підкреслив, що “тепер, на відстані часу, ми розуміємо, що конфронтація, розпорошення державницького потенціалу нації між різними політичними силами, особисте протистояння лідерів не сприяють зміцненню держави. Ми повинні розуміти: розколи і розбрат – це шлях ганьби і поразки, це шлях у нікуди”.

До підніжжя пам’ятника покладено вінки від громади Прикарпаття.

Урочистості пройшли в усіх районних центрах та містах обласного підпорядкування.

Так, урочистою ходою вулицями Тлумача вшановано пам’ять учасників визвольних змагань на теренах краю в час проголошення Західно-Української Народної Республіки. Під час заходу покладено квіти до меморіальної дошки міністра внутрішніх справ ЗУНР Івана Макухи та до пам’ятника Борцям за волю України. Виступаючи на мітингу, голова районної державної адміністрації Василь Сенів наголосив, що “нехай і недовге існування західноукраїнської державності сприяло тому, що в 1991 році було проголошено незалежність України”. Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх, хто поклав свої життя на вівтар боротьби за волю України.

Джерело: Головне управління правової роботи та внутрішньої політики ОДА