друкувати


Коломийський «Жайвір» приурочив виступ борцям за незалежність

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-25 02:15:18

У суботу, 23 жовтня, У МБК «Народний дім» в Коломиї відбувся концерт чоловічої капели медичних працівників «Жайвір». Вечір приурочили українському війську, усім лицарям звитяги, учасникам боротьби за незалежність.

Капела медпрацівників «Жайвір» існує понад 55 років. Старійшиною гурту є пан Кейван, незмінним керівником – Михайло Гринюк, допомагає як концертмейстер під час виступів Роман Хімей. Жодне Шевченківське свято, жоден День незалежності чи святкування іншої визначної події не обходиться в Коломиї без виступу цього колективу.

Рефреном звучали слова ведучої заходу Ольги Руданець про те, що Україна знову в небезпеці і це особливо відчутно у передвиборний період. Капела медпрацівників від початків відродження Української незалежності духом пісні будить у душах слухачів українство. Оскільки ж символом національно-визвольних змагань українців віддавна є пісні січового стрілецтва, переважно вони й звучали цього вечора у виконанні «Жайвора».

Розпочали виступ молитвою Дмитра Бортнянського «Під Твою милість», гімном січового стрілецтва «Ой у лузі червона калина» та «За Україну» Миколи Вороного і Ярослава Ярославенка. Більшість пісень у виконанні капели - авторства учасників артистичної горстки старшин січового стрілецтва. Так, на концерті прозвучали «Їхав стрілець на війноньку» та «Як з Бережан до Кадни» Романа Купчинського та Михайла Гайворонського. Серед інших творів звучали також народні пісні «Ой пущу я кониченька» та «За світ встали козаченьки» в обробці Миколи Лисенка, «Ой там за Дунаєм»; «Гей ви, стрільці січовії» в обробці Миколи Леонтовича.

У залі звучав і голос Мирослава Симчича, який закликав не припиняти боротьби; і нарікання пані Руданець на те, що місцеві парторганізації проігнорували пропозицію народно-демократичним силам об’єднатися і виставити єдиного кандидата на посаду міського голови. Ті, хто прийшов за ідейною поживою, наситилися досхочу...

Автор: Віта БОЙЧУК