друкувати


Завершується українсько-білоруське навчання аеромобільних підрозділів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-22 02:45:43

Сьогодні, 22 жовтня, на Львівщині, на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки завершується двостороннє українсько-білоруське тактичне навчання аеромобільних підрозділів, яке триває 4 дні, з 19 до 22 жовтня поточного року.

Слід нагадати, що головною метою цього навчання було удосконалення навичок командирів підрозділів під час спільного виконання миротворчих завдань, підготовка особового складу зведеного підрозділу до виконання завдань у зоні міжнародного конфлікту, формування у військовослужбовців обох країн високих морально-психологічних якостей та розвинення фізичної витривалості.

Від України у навчанні брали участь військовослужбовці 80 окремого аеромобільного полку 13 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України, які були представлені одним взводом десантників у кількості 24 військовослужбовців. Ще 30 чоловік цього полку розігрували дії агресивно налаштованого населення та терористів у зоні умовного конфлікту. Також 80 окремий аеромобільний полк для проведення цих навчань надав білоруським колегам стрілецьку зброю, БТРи, засоби зв’язку і навігації, бронежилети та каски.

Від Республіки Беларусь у складі зведеного миротворчого підрозділу загалом було задіяно 25 військовослужбовців, які представляли типовий підрозділ 38-ї гвардійської окремої мобільної бригади з міста Бресту. Також із ними прибули офіцери Командування сил спеціальних операції та представники військових засобів масової інформації.

20 жовтня під час теоретичних занять українські офіцери — інструктори навчального центру «Партнерство заради миру» детально ознайомили білоруських військових із особливостями дій під час виконання завдань миротворчих операцій. А наступного дня, на який була запланована практична фаза, представники зведеного підрозділу відпрацьовували практичні дії миротворчого контингенту на блок посту (контрольно-перепускному пункті», охороняли «Особливо важливий об’єкт та діяли у мобільному та пішому патрулях. Слід зазначити, робота на навчальних місцях була організована так, що після відпрацювання кожної ввідної, офіцер-посередник вказував особовому складу підрозділу на помилки та невпевнені дії військовослужбовців, давав їм конкретні поради та настанови. Це давало змогу під час відпрацювання наступного етапу навчань виправляти помилки солдатів-миротворців, діяти їм впевненіше, зрозуміти тонкощі миротворчої діяльності. Діями зведених підрозділів керували з українського боку капітан Олександр Трацюк (у ролі командира зведеної роти) і з білоруського — старший лейтенант Євген Домарьов (у ролі заступника командира зведеної роти).

Як розповів старший офіцер відділу бойової підготовки управління 13 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України підполковник Ігор Голячук, білоруські колеги, які беруть цього року участь у цих навчаннях, із зацікавленістю ознайомилися із досвідом українських військовослужбовців, які брали участь у миротворчих операціях у Косово, Іраку тощо. Він зауважив, що подібні українсько-білоруські навчання проходили на Львівщині у 2008 році, але білоруський підрозділ тоді був представлений виключно військовослужбовцями-контрактниками зі штатного білоруського миротворчого підрозділами. Цього разу в Україну приїхали військовослужбовці строкової військової служи.

— Нам дуже цікавий досвід українців, які брали участь у миротворчих операціях, — зазначив старший офіцер командування Сил спеціальних операцій Збройних сил Республіки Білорусь майор Ігор Романов. — Ми сьогодні вчилися спільно діяти у обстановці міжнародного конфлікту, тим більше, що у наших підрозділів немає суттєвих відмінностей в екіпіровці, озброєнні, принципах підготовки, а тому було дуже легко працювати і тренуватися з українськими військовослужбовцями, особливо з огляду на відсутність мовного бар’єру. Поряд із тим, ми пишаємося, що Білорусія не втручається у справи інших країн, і наші військовослужбовці не беруть сьогодні участі у жодній військовій міжнародній кампанії! Хоча й планується, що наші офіцери, а можливо і цивільний персонал під егідою ООН поїде у наступному році до Лівану, — наголосив він.

Загалом білоруським військовослужбовцям сподобались як спільні навчання, так і гостинність і дружелюбність нашого народу. За словами заступника начальника аеромобільних військ командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковника Ігоря Оверіна, поставленої мети навчання було досягнуто, українські та білоруські військовослужбовці впевнено спільно діяли під час тренувань. На червень наступного року білоруські колеги запрошують до себе, аби візити військових делегацій стали регулярними і ще більш корисними як для армій, так і держав сусідніх країн.

Сьогодні, 22 жовтня, білоруська військова делегація після ознайомлення із історичними пам’ятками Львова, відбуває додому.

Автор: Підполковник Вадим БАКАЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів).