друкувати


В Болехові зруйновано пам’ятний знак на честь Романа Шухевича

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-21 11:00:01

Меморіальну таблицю, встановлену на честь першого зафіксованого факту українського скелелазання, встановлену в квітні минулого року активістами Національної скаутської організації «Пласт» на скелях Довбуша, що в Болехові.

«Таблиця, увінчана пластовою лілеєю, – розповідає «Експресу» активіст товариства Андрій Котлярчук, – величала подвиг юного Шухевича, у майбутньому – головнокомандувача УПА, під час другої крайової пластової зустрічі. Тоді, у серпні 1925 року, він виліз на неприступну скелю і встановив там синьо-жовтий прапор. Ця подія вважається одним із перших зафіксованих випадків українського скелелазіння». Зі слів «пластуна», це вже не перший випадок проявів вандалізму щодо таблиці. Зокрема, в квітні цього року його було знято невідомими. Тоді таблицю вдалося віднайти та встановити на місце. «Влітку, – розповідає пан Котлярчук, – пам’ятний знак зазнав ще одного збезчещення: невідомим предметом було суттєво пошкоджено різні частини таблиці, зокрема текст. Після цього було проведено її косметичне відновлення».

На цей раз невідомі вандали зруйнували плиту, а її рештки кинули у вогнище під скелею. Зі слів А.Котлярчука, якщо раніше «пластуни» не звертались з офіційними зверненнями до правоохоронних органів, то зараз, після консультацій з юристами, мають намір підготувати відповідну заяву в Болехівський міськвідділ УМВС в Івано-Франківській області.

Автор: Сергій БІЛИЙ