друкувати


Триває процес відправки юнаків на військову службу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-20 12:21:05

Районні військові комісаріати міста працюють у звичному режимі. Зокрема, у Галицько-Франківському об’єднаному районному військовому комісаріаті міста Львова, план відправки юнаків до лав військових формувань України до кінця поточного тижня буде виконано на 50%. До війська вже відправлено майже 70 юнаків. А усього за планом призову із цього ОРВК восени 2010 року на військову службу має відправитись 135осіб.

– Кожен призовник, який вчасно проходив комісію, попереджений про дату відправки до війська. Знає номер команди та місце, де він проходитиме строкову військову службу. – відзначив військовий комісар Галицько-Франківського ОРВК міста Львова полковник Сергій Бабич.

За словами офіцера, у останній день збірний пункт, юнаки проходять контрольний медичний огляд усіма лікарями. Перед відправкою на обласний із ними проводиться інструктаж.

Начальник відділу комплектування ОРВК майор Валерій Добрянський повідомив, що під час роботи із призовниками, хлопцям роз’яснюються вимоги чинного законодавства України, які стосуються призову громадян на строкову військову службу. Особлива увага приділяється аспекту вчасного прибуття громадян, які підлягають призову до лав війська, до військових комісаріатів.

– Хлопці із якими ми проводили таку роз’яснювальну роботу знають, що навіть у разі відсутності офіційного письмового повідомлення з військового комісаріату, у семиденний термін від початку призовної кампанії вони мають особисто з’явитися до призовної дільниці. Трапляються, на жаль, випадки й ухилення від призову. Із цією категорією громадян, які свідомо ігнорують виклик до військкомату, доводиться працювати спільно із працівниками органів внутрішніх справ. Слід відзначити, що у поточному році четверо злісних ухильників були засуджені до умовних термінів ув’язнення за статтею 335 Кримінального Кодексу України. – повідомив майор Валерій Добрянський.

Загалом Львівщина за час цьогорічної осінньої призовної кампанії відправить до лав Збройних Сил 1190 юнаків, у інші військові формування України – 240, з яких 180 хлопців проходитимуть строкову військову службу у Внутрішніх військах МВС України і 60 – у Державній спеціальній службі транспорту. Офіцер зауважив, що близько 30% юнаків, які призиваються цієї осені, мають вищу освіту, а 537 осіб проходитимуть службу у межах Львівської області. Також він повідомив, що у ході підготовчого періоду до призову було оглянуто близько 25 тисяч юнаків, які підлягають призову на строкову військову службу.

Наша довідка: Відповідно до Указу Президента України від 29 жовтня 2009 року №879/2009 «Про строки проведення чергових призовів, чергові призови громадян України на строкову військову службу та звільнення в запас військовослужбовців у 2010 році», постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 року №729 «Про затвердження чисельності громадян України, що підлягають призову на строкову військову службу, обсягу видатків для проведення призову у жовтні – листопаді 2010 року», а також наказу Міністра оборони України від 13 вересня 2010 року №480 «Про звільнення в запас військовослужбовців та черговий призов на строкову військову службу в жовтні – листопаді 2010 року»., восени 2010 року буде звільнено в запас з лав Збройних Сил України солдатів і матросів, сержантів і старшин, призваних у жовтні-листопаді 2009 року, а також матросів і старшин кораблів, суден і берегових частин бойового забезпечення Військово-морських сил ЗСУ, призваних у квітні-травні 2009 року.
Згідно із цими документами,у жовтні-листопаді 2010 року на строкову військову службу буде призвано громадян України чоловічої статі 1985-1992 років народження, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та осіб старше, які не досягли 25-річного віку і не мають право на звільнення або відстрочку.
Загалом під час осінньої призовної кампанії лави військових формувань України мають поповнити 26 тисяч 700 осіб. З них до лав Збройних Сил буде призвано 20000 осіб, у Внутрішні війська МВС України – 5600 юнаків та до Державної спеціальної служби транспорту – 1100 громадян України. Рішенням уряду на організоване проведення осінньої призовної кампанії 2010 року з державного бюджету виділено 1722 тисячі 150 гривень.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)