друкувати


Уряд ініціює впровадження обов'язкового страхування від лікарської помилки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-15 01:24:36

Уряд ініціює впровадження обов'язкового страхування відповідальності медпрацівників від лікарської помилки.

Про це заявив голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський. Передбачається, що вимога про обов'язкове страхування відповідальності лікарів стане обов'язковою умовою для отримання медиками дозвільних документів.

Умови такого страхування будуть передбачати відшкодування збитків, викликаних професійною діяльністю лікарів (зокрема, помилками або необережністю співробітників медустанов).

"І пацієнт, і лікар повинні знати, що при виникненні нещасного випадку пацієнту, з одного боку, будуть відшкодовані збитки, з іншого - у лікаря не відберуть квартиру для того, щоб компенсувати завдані клієнтові шкоди", - заявив Бродський.

Якщо ініціатива комітету буде схвалена, приватні клініки зобов'яжуть страхувати відповідальність вже з другої половини 2011 року, державні та комунальні медустанови - з 2012 року.

За словами експертів, добровільне страхування профвідповідальності лікарів в Україні практично відсутнє. Такі поліси в основному купують стоматологи та пластичні хірурги. Більшість же медичних фірм, якщо їх співробітники здійснюють помилку, вважають за краще розбиратися з клієнтами без розголосу, не доводячи справи до суду.

Медики побоюються, що у разі обов'язкового страхування пацієнти засиплють їх претензіями з будь-якого приводу. Також їх відлякує дорожнеча - у середньому вартість такої страховки може становити близько 2,5 тис. грн.

Головним каменем спотикання також може стати недосконалість правової бази та судової системи в України.

Експерти вважають, що основна складність полягає у визначенні факту настання страхового випадку. Тобто суд або який-небудь інший уповноважений орган повинен винести рішення про те, що була допущена лікарська помилка, в результаті якої наступила відповідальність лікаря за шкоду, заподіяну пацієнтові. Однак такого механізму в Україні не існує.

Довести, що лікар призначив неправильне лікування, досить складно. Найчастіше це суб'єктивний момент.

За підрахунками експертів зі Всесвітньої організації охорони здоров’я, через лікарську недбалість в Україні щодня помирає 6-7 хворих і втричі більше стають інвалідами.

Джерело: ТСН.ua