друкувати


214 ліцеїстів-крутян склали урочисту клятву біля пам’ятника Т.Шевченку

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-14 05:45:20

За традицією, цей урочистий, для вихованців Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут, ритуал завжди відбувається 14 жовтня – у день святкування Покрови Пресвятої Богородиці, адже Матір Божа вважається небесною патронесою українського козацтва. 14 жовтня є визначним й у військовій історії нашої країни і є водночас Днем Ліцею.

У цей святковий день до пам’ятника Тарасові Шевченку, де щороку відбувається церемонія, привітати першокурсників зібралися понад 2000 осіб. Численна батьківська громада, представники органів влади, духовенства та громадських організацій. А козаки з Львівського Куркового Товариства навіть салютували першокурсникам залпом з архаїчної козацької зброї.

- Ваша клятва, у якій є слова про вірність, мужність та відданість справі захисту Батьківщині має йти від серця та бути вам орієнтиром у подальшому житті. – наголосив у промові директор ліцею полковник Роман Саляк.

Спілкуючись із представниками ЗМІ, директор ліцею повідомив, що новий навчальний рік у ліцеї розпочався вчасно. Про це подбало й керівництво навчального закладу й балансоутримувач – головне управління освіти та науки Львівської ОДА. Завчасно були проведені тендери на постачання продуктів харчування для особового складу ліцею. Вихованці ліцею харчуються чотири рази на день: підвищене фізичне та розумове навантаження вимагає значних витрат енергії. Отже їхнє повсякденне меню дещо відрізняється від раціону військовослужбовця строкової служби збільшеною кількістю молочних продуктів, свіжих овочів та фруктів, м’ясного. У ліцеї діє постійний контроль за якістю продукції, щоби уникнути випадків масових кишкових захворювань.

Першокурсники отримали новенькі однострої, виготовлені по мірці для кожного особисто, оселилися у зручних, завчасно відремонтованих приміщеннях. Не має проблем й з навчально-виховним процесом. Його забезпечують близько 40 викладачів. З них понад 20 осіб – вчителі вищої категорії, 18 офіцерів у відставці. Слід відзначити, що 80% педагогічних працівників навчального закладу мають досвід роботи у ліцеї понад 10 років. Про високий рівень викладання навчальних дисциплін свідчать щорічні перемоги ліцеїстів на міських і обласних предметних олімпіадах. Цьому сприяє самовіддана праця вчительсько-виховательського складу. Проведення консультацій, робота факультативів, великий арсенал досвіду позакласної роботи дозволяють забезпечити якісне навчання, що підтверджується високим відсотком вступу до вищих навчальних закладів.

Полковник Р. Саояк розповів, що у цьому році вступний конкурс був великий (дві з половиною особи на місце).

- До лав першокурсників ліцею потрапили хлопці, які здатні витримувати навантаження та інтенсивність нашої навчальної програми. Особливістю цьогорічного набору до нашого ліцею стало те, що ми приймали юнаків після 9 класу. До прикладу, раніше кандидати відбиралися серед випускників 8-х класів шкіл. Це пов’язано із переходом на 12-річну систему навчання. Хлопцям доведеться добре і багато вчитися, щоби розраховану на три роки програму навчання вони подолали за два.– зазначив він.

На даний час у Львівському державному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою навчається 450 юнаків з 19 областей України.

Полковник Р. Саляк підкреслив, що 2010 рік був вдалим для вступу випускників ліцею до вищих навчальних закладів. Загалом 92% випускників пересіли за парти українських ВИШів. З них, зокрема, 51% – продовжили навчатися у освітніх закладах Міністерства оборони України, 24% – у вищих навчальних закладах інших силових структур. Для порівняння зазначимо, що у 2007-2008 роках не більше 64% ліцеїстів-випускників продовжувало здобуття військового фаху.

Наша довідка: Львівський державний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут утворений на підставі Постанови Кабінету Міністрів України № 490 від 19 серпня 1992 року на базі республіканської школи-інтернату з поглибленим вивченням російської мови та посиленою військово-фізичною підготовкою. У травні 1994 року ліцею був вручений Почесний Прапор Львівської обласної Ради, як взірцевому навчальному закладу нового типу, в якому здійснюється військово-патріотичне виховання молоді. У 1996 році, відповідно до вимог спільного наказу Міністра освіти і Міністра оборони України ліцей передано у власність Львівської обласної ради зі збереженням виду освітньої діяльності.

Ліцей є середнім загальноосвітнім навчальним закладом, що забезпечує здобуття його вихованцями повної загальної середньої освіти, відповідно до державних вимог. Додатково здійснюється поглиблена військова і фізична підготовка юнаків з метою спрямування їхньої професійної орієнтації для подальшого навчання у вищих військових навчальних закладах. Специфікою ліцею є те, що додатково до обов’язкових дисциплін загальноосвітньої навчальної програми ліцеїсти вивчають християнську етику, основи психології військового колективу, хореографію, вдвічі збільшені години на фізичне виховання та військово-профільну підготовку юнаків: вивчення матеріальної частини озброєння, загальної тактики, стройового вишколу тощо. У ліцеї створені класи з поглибленим вивченням іноземної мови, факультативно вивчається автомобільна справа – кожен випускник по завершенні навчання одержує посвідчення водія. Також хлопці після 10 класу обов’язково проходять вишкіл у військових таборах.

За роки існування ліцею здійснено 18 випусків. Путівку в життя одержали близько 3000 юнаків. З них – понад 1000 вже стали офіцерами, а понад 400 випускників на даний час є курсантами військових навчальних закладів Міністерства Оборони України, а також освітніх установ інших силових структур. Слід відзначити, що в 2009 році Львівський військовий ліцей занесений до кращих закладів, флагманів освіти і науки України і нагороджений Дипломом «за вагомий внесок у розвиток іміджу і освіти і науки України» від імені Міністерства освіти і науки України та Академії педагогічних наук України.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)