друкувати


Археологи задоволені співпрацею з військовими

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-11 03:30:14

У понеділок 11 жовтня, у ході відзначення 10-ї річниці створення Інституту археології Львівського національного університету ім. І. Франка, у головному корпусі університету було відкрито музей, експозиція якого складається із найцікавіших знахідок, зроблених співробітниками Інституту археології за десятиріччя.

Значна частина виставлених старожитностей віднайдена археологами Буської археологічної експедиції під керівництвом Петра Довганя.

За його словами, Інститут археології Львівського національного університету ім. І. Франка проводить дослідження давнього Буська від 2000 року. За цей час досліджено 500 кв.м площі городища, котре знаходиться в центрі сучасного міста, вивчено близько 80 археологічних об’єктів – залишків давніх житлових, господарських і оборонних споруд та поховань.

Як підкреслив Петро Довгань, археологи дуже задоволені співпрацею з військовими. Збудований у 1815 році палац графа Бадені, де із 2007 року відбуваються розкопки – територія колишнього військового містечка, яке до сьогодні перебуває на балансі військового відомства. Однак завдяки небайдужості, відповідальному ставленню та розумінню посадових осіб Західного територіального квартирно-експлуатаційного управління, а також, особисто генерал-лейтенанта Михайла Куцина, який на той час був командувачем військ Західного ОК (зараз заступник Міністра оборони України), археологи вчасно та без перешкод отримали можливість проводити польові дослідження.

Територія військового містечка виявилась дуже перспективною і багатою на знахідки. Експедиція Інституту археології Львівського національного університету ім. І. Франка відкрила нові фрагменти столиці слов’янського племені бужан – літописного Бужеська. Серед знайдених артефактів – ціла колекція виробів з кістки і рогу, 9 скляних браслетів (давньоруських і візантійських), а також численні зразки кераміки XIII-XVI століть. Археологи знайшли на території городища житло та речі перших хліборобів України – носіїв так званої культури лінійно-стрічкової кераміки (середина V ст. до н.е.), а також речі військового вжитку: уламки меча, вістря стріл, фрагменти кінської упряжі та шпори.

За словами начальника прес-центру Західного ОК підполковника Олександра Поронюка, робота науковців продовжується, тому представники оборонного відомства й надалі сприятимуть археологам у їхніх дослідженнях.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)