друкувати


Уряд України прийняв постанову про введення квот на вивіз зерна з України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-07 02:45:33

Уряд України прийняв постанову про введення квот на вивіз зерна з України для забезпечення продовольчої безпеки, повідомив з парламентської трибуни голова профільного комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетник.

За його словами, постанова передбачає також проведення відповідного моніторингу виконання всіх угод із зерном в Україні з метою забезпечення потреб держави у продовольчому та фуражному зерні та насіннєвому фонді.

У той же час голова комітету, син якого очолює Держмитслужбу, не уточнив подробиць прийнятої урядом постанови.

Як повідомили учасники ринку, за їхніми даними, квоти на експорт введені на період до кінця року і становлять: для кукурудзи - 3 мільйони тонн, пшениці - 0,5 мільйона тонн, ячменю - 0,2 мільйона тонн.

Учасники ринку також повідомили, що, за наявною інформацією, в даний час обговорюється порядок розподілу квот, у тому числі варіант продажу права на експорт на аукціоні.

Віце-прем'єр Борис Колесніков на минулому тижні повідомив, що Україна у разі ухвалення рішення про необхідність обмежити експорт зерна для забезпечення власної продовольчої безпеки буде продавати квоти на експорт на аукціоні. "Припустимо - продається лот на 1 мільйон тонн. Вивізне квота - 30 доларів за тонну. Хто купив, той і вивіз", - пояснив він.

Він також уточнив, що у зв'язку з посухою врожай зернових в Україні в 2010 році знизився до 38 мільйонів тонн з традиційних для останніх років 48-50 мільйонів тонн.

Джерело: ТСН.ua