друкувати


У Івано-Франківську викрито злочинну схему з конвертації

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-04 02:30:51

Нещодавно івано-франківські податківці виявили конвертаційний центр, діяльність якого була спрямована на надання послуг реально існуючим суб’єктам господарювання України по незаконному формуванню податкового кредиту з податку на додану вартість та валових витрат, а також переводу безготівкових коштів в готівку.

До проведення цих операцій був причетний директор одного з приватних підприємств нашого міста. Крім того, у злочинній схемі з конвертації грошових коштів було задіяно ряд відомих банківських установ.

Протягом 2008-2009 років цей підприємливий громадянин, використовуючи реквізити приватного підприємства, проводив від імені цієї юридичної особи незаконну діяльність. Зокрема, складались первинні бухгалтерські документи про ніби-то реалізовані товари (роботи, послуги), а отримані на розрахункові рахунки грошові кошти конвертувались у готівку. Таким чином, він забезпечував реально діючим суб’єктам господарювання безпідставне формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат з податку на прибуток.

Суб’єктами господарювання, які користувались послугами цього «конвертаційного» центру, було перераховано на рахунки вищевказаного приватного підприємства кошти в сумі близько 5 млн.грн. за різні товарно-матеріальні цінності та послуги, реалізація та надання яких фактично не проводились. В подальшому всі ці кошти переводились у готівку, тобто конвертувались.

Припинення діяльності «конвертаційного» центру здійснювалось у рамках кримінальної справи, порушеної за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.212, ч.2 ст. 366 КК України. При цьому було вилучено печатки, чекові книжки, чисті бланки накладних, податкових накладних та доручень з відбитками печаток різних фірм.

З метою відшкодування завданих державі збитків було накладено арешт на нерухоме майно та заблоковано кошти по наявних рахунках цього фіктивного підприємства.

На даний час кримінальну справу направлено до суду з обвинуваченням директора підприємства у скоєнні злочинів, пов’язаних з ухиленням від сплати податків та службовим підробленням офіційних документів.

Джерело: ДПІ в м.Івано-Франківськ