друкувати


Вперше в Україні два стронгмени тягнули бойовий винищувач

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-09-27 03:00:42

Наша держава завжди славилась сильними людьми. Українські богатирі неодноразово перемагали на найвищому міжнародному рівні. Цього разу вони звернули свою увагу і на військову сферу.

Зокрема незвичний подарунок зробили українські стронгмени: 26-річний Назар Павлів та 23-річний Роман Шмегельський 114-й Івано-Франківській авіаційній винищувальній бригаді, яка в ці дні відзначає своє 70-ту річницю з дня свого заснування. Впрягшися вдвох у сучасний бойовий літак МіГ-29, вони потягнули його аж на 25 метрів. «Так сталося, - розповідає «Експресу» Назар Павлів, - що ми з дитинства зацікавлені в спорті. Зокрема, штовхаємо ядро. Раніше ми мали справу з різними вантажівками, проте справу з літаками в Україні не мав ще ніхто». Зі слів стронгменів, бойовий винищувач, заправлений пальним та з повним бойовим навантаженням важить приблизно 17 тонн. Втім, з міркувань техніки безпеки, ракети та інші боєприпаси з літака було знято, тому його вага сягає приблизно 15 тонн.

При цьому, як стверджує Роман Шмегельський, найважчим елементом вправи було зрушити літак з місця. Його виконання забрало у спортсменів найбільше часу.

«Ми вирішили перевірити свої можливості, - коментує Роман свою участь в рекорді, - Оскільки реальні можливості людини є невідомі, ми постійно шукаємо, де б випробувати свої сили. Вантажівка, літак, далі шукатимемо інший - важчий снаряд. Напевно, це буде літак іншої конструкції»

Зі слів хлопців, вони працюють не лише над збільшенням ваги снаряду, а й над удосконаленням власної вправності. Час який показали вони у виконанні рекорду становить 1 хвилину 21 секунду, проте спортсмени не вважають це межею.

Знаково, ще встановлення рекорду відбувалось під час святкового параду з нагоди 70-річчя бригади, тож проблем з вболівальниками цього дня у стронгменів не було. Вітаючи переможців з новим спортивним досягненням керівництво військової частини вручило їм пам’ятні нагороди і висловило побажання бачити таких хлопців як вони серед своїх військово-службовців-контрактної служби.

Загалом урочистості з нагоди свята тривали цілий день. Крім параду і встановлення рекорду, усі бажаючі, які прибули в зв’язку із святкуванням на Івано-Франківське військове летовище, мали нагоду ознайомитись з кращими зразками авіаційної техніки та новітніх озброєнь сфотографуватись на фоні бойових літаків та машин забезпечення.