друкувати


У Тлумачі на Івано-Франківщині відбувся фестиваль «Покутські джерела»

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-09-20 11:45:43

З 18 по 19 вересня у місті Тлумач, на Івано-Франківщині, зібрались учасники та гості ІІІ фестивалю аматорського мистецтва «Покутські джерела». Перший відбувся у Снятині, другий у Городенці.

За словами голови Івано-Франківської обласної держадміністрації Михайла Вишиванюка, Покуття – один з чотирьох етнорегіонів Прикарпаття, де мешкає третина жителів краю. Це Снятинський, Городенківський, Тлумацький, Тисменицький і частина Коломийського району.

Запропоновано такий фестиваль, за прикладом гуцульських, зробити міжнародним, запросивши до участі в ньому вихідців із регіону, котрі порозкидані по світах.

У суботу відбулася презентація книги «Покуття» та фільму «Грядущим на згадку», повідомляє Радіо Свобода.

Один із упорядників історико-етнографічного нарису професор Василь Марчук наголосив, що це унікальне енциклопедичне видання про історію, етнографію, культурно-побутову, мистецьку, туристичну специфіку цього краю, яке започатковує наукове дослідження Покуття. У книзі зібрано понад 2500 світлин, а до її написання долучилося майже три десятки науковців.

Та основним фестивальним днем стала неділя, яка розпочалася святковими Богослужіннями в церквах Тлумаччини за покутський український рід.

Після урочистої ходи представників творчих делегацій та гостей фестивалю розпочалися урочистості, на яких згадували вихідців з цього краю – письменників Василя Стефаника, Леся Мартовича, головнокомандувача УПА Романа Шухевича, художника Василя Касіяна та багатьох інших.

Фестивальна програма включає виставку робіт художників Покутського краю та Івано-Франківщини, роботи народних майстрів, композиції від різних населених пунктів, виступи аматорських колективів та святковий феєрверк.

Джерело: zaxid.net