друкувати


Для порятунку заблукалих грибників довелося залучити… залізничну дрезину

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-09-14 05:15:09

Знали б п’ятеро мешканців Львівщини, що їх прогулянка за грибами затягнеться майже на два дні, певно, добряче подумали б перед походом в гори або ретельніше вивчили б свій маршрут.

Грибів останнім часом, - поговорюють, - в лісі з’явилося чимало. Ці розповіді неабияк зацікавили чотирьох жителів Миколаєва та їх колегу із Славського. Зібравши речі, вони рано в ранці вирушили у гірську місцевість, що безпосередньо прилягає до території Долинського району. «В процесі походу, - розповідає «Експресу» начальник Вигодської гірської пошуково-рятувальної групи Микола Мацалак, - чоловіки випадково перейшли на Івано-Франківську сторону». Тут, на незнайомій місцевості, вони втратили орієнтири і змушені були блукати навмання у пошуках виходу з лісу. Проблем додав той факт, що в даній місцевості погано функціонує мобільний зв'язок.

Все ж в результаті пошуків заблукалі таки знайшли місце, з якого змогли дати сигнал по мобільному телефону рятувальникам. Зважаючи на важко прохідну місцевість і наближення темноти, було вирішено спрямувати грибників на ночівлю до місцевого лісництва «Соболь», що в кінцевому підсумку було зроблено за допомогою мобільного телефону. На щастя блукальників у лісництві перебував сторож, який забезпечив їм їжу та нічліг, а на ранок за ними виїхала група рятувальників. «Потрапити в дану місцину, - зазначає пан Мацалак, - машиною неможливо. Проте туди прокладено вузькоколійку, по якій проходить туристичний маршрут «Карпатський трамвай». От по цій колії і було вирішено дістатись лісництва». Для цього рятувальники використали дрезину. Оскільки, за наявною інформацією, один з грибників сильно натер ноги і мозолі потребували медичної обробки, разом з М.Мацалаком до лісництва виїхав рятувальник-медик. В більшій кількості бійців потреби не було.

Дрезина доставила рятувальників і порятованих ними чоловіків до села Новий Мізунь, де на них вже очікував оперативний автобус МНС.

Автор: Сергій БІЛИЙ