друкувати


В Івано-Франківську презентували Фундацію ім. Олекси Гірника

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-09-13 05:30:27

В приміщенні Івано-Франківського народного дому «Просвіта» сьогодні було людно. В цей день сюди завітали низка відомих в області народних депутатів України, щоб разом з «господарем» приміщення – головою обласної організації ВУТ «Просвіта» Степаном Волковецьким презентувати мешканцям краю нещодавно створену Фундацію ім. Олекси Гірника.

Як повідомив ініціатор створення Фундації, син О.Гірника, народний депутат України Євген Гірник, постать героя, який пішов на самоспалення, щоб привернути увагу громадськості до проблеми захисту українства, давно вже стала відомою в Україні. Природньо, що з нею пов’язано цілу низку заходів, як-от: заснування премії ім. О.Гірника, численні спортивні турніри його пам’яті, різного роду агітаційно-пропагандистські заходи, поїздки до Канева, де загинув патріот, написання ряду статей, брошур та книжок, зокрема Михайлом Іщенком, Василем Бабієм, Іриною Фаріон, Віктором Набруском тощо. «Проблема в тім, – зазначає пан Гірник, – що всі ці заходи проводились різними людьми і різними організаціями і досить нескоординовано. Цю діяльність краще звести до єдиного знаменника, яким і має стати Фундація».

Відтак, від початку свого існування графік роботи структури є дуже насиченим. Серед заходів, які вже виконано або в процесі реалізації: відкриття музею Олекси Гірника в селищі Богородчани, де місцева влада виявилась неспроможною виділити необхідну кількість бюджетних коштів, створення кутка патріота в Калуському міському музеї, проведення в Богородчанах волейбольного турніру, підготовка заходів щодо відзначення 100-річчя з дня народження героя. Крім того, в планах організації видання брошури М.Іщенка та перевидання книги В.Бабія про О.Гірника і його подвиг, видання збірки віршів про нього, до якого увійдуть поетичні твори як відомих в Україні поетів, таких як Дмитро Павличко, так і простих людей, чий подекуди непрофесіоналізм у поетичній творчості сповна компенсується щиросердністю висловлення свого ставлення до подвигу героя. Тим не менш головною метою, на досягнення якої власне і спрямовані усі заходи, в яких бере участь фундація, залишається справа захисту всього українського, щоб, за висловом депутата, «не допустити заміни калинової України на бузиново-табачну, яку нам нав’язує Москва».

В даному питанні Є.Гірника підтримали його колеги по роботі у Верховній Раді – депутати Зіновій Шкутяк та Андрій Парубій, а також голова обласної «Просвіти» Степан Волковецький, зі слів яких в Україні сьогодні проводиться цілеспрямована діяльність, спрямована на знищення українства. «За 20 років української державності, – зазначив А.Парубій, – напевно не було і року, щоб ми не усвідомлювали, що боротьба за Україну продовжується, але особливо актуальним це стало зараз». З його слів, нова влада, замість того, щоб займатися економічними питаннями, поводить себе як окупаційна адміністрація Кремля. «Мова фактично йде, – додав С.Волковецький, – про створення ще однієї російської держави під назвою «Україна», демонтаж Української держави і побудови нової країни, яку проголосив діючий Президент»...

Зі слів Є.Гірника засновниками Фундації, крім присутніх на презентації, виступили Дмитро Павличко, В’ячеслав Кириленко, Володимир Мойсик, Ігор Кріль та інші. Проект не ставить за мету підтримати якусь із політичних партій і скоріше є надпартійним. Наразі до нього увійшли представники п’яти політизованих структур, проте двері Фундації завжди відкриті як для фізичних осіб, так і цілих організацій.

Учасники заходу також представили керівника Івано-Франківської філії Фундації ім. О.Гірника. Ним став калуський «нашоукраїнець» Володимир Климентій.