друкувати


Для порятунку затонулого бульдозера залучили івано-франківських водолазів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-09-06 09:10:59

Два дні роботи знадобилось для того, щоб витягнути з розсолу хвостосховища №2 Калуського калійного заводу бульдозер, що належить одному з місцевих підприємців – підряднику робіт із зведення захисної дамби навколо сховища.

Як повідомив начальник Івано-Франківського Річкового координаційного аварійно-рятувального центру Микола Галько, механік-водій машини, не розрахував маневр і трактор зсунувся у солені води хвостосховища. На щастя трактористу вдалося вчасно вискочити з кабіни, проте багатотонний бульдозер опинився під товщею ропи.

До виконання підводних робіт довелося залучити водолазів Річкового координаційного центру, які мали зачепити троси. Ця важка робота і випала на долю рятувальників Степана Дрідка та Василя Стефінка, а також кількох їх товаришів, які забезпечували проведення рятувальної операції на поверхні води. Ввечері 1 вересня рятувальникам вдалося завести трос, що дало змогу підтягнути трактор ближче до берега. Втім, при спробі витягнути машину наступного дня на берег через занадто різкий ривок тросом вирвало палець буксирувального механізму і трактор зсунувся ще глибше. Тож 2 вересня водолазам знову довелося спуститись в каламутну ропу і заводити трос по-новій. «Робота була надзвичайно складною, – розповідає пан Галько, – рятувальникам довелося лізти в ропу з густиною 1,3, і працювати в умовах майже нульової видимості – практично наосліп. До того ж трактор вилив солярку, що ускладнило роботи».

Автор: Сергій БІЛИЙ