друкувати


На Івано-Франківщині до Дня підприємця відбулось урочисте засідання

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-09-02 05:30:38

2 вересня в Івано-Франківській обласній державній адміністрації відбулось урочисте засідання, присвячене Дню підприємця, який в Україні традиційно відзначається у першу неділю першого осіннього місяця.

В урочистостях взяли участь заступник голови облдержадміністрації Ігор Зварич, народний депутат України Василь Чуднов, заступники з економічних питань голів райдержадміністрацій, міських голів (міст обласного значення), підприємці краю, представники громадських об'єднань.

Привітавши представницьку підприємницьку громадськість краю з професійним святом, заступник голови ОДА Ігор Зварич вручив медалі "За заслуги перед Прикарпаттям" директору приватного підприємства "Сивуля" (Рожнятівський район) Михайлові Мердусі, директору ПП "Технокомплект" (м.Івано-Франківськ) Дмитру Сендерському, голові правління ЗАТ "Заводоуправління будівельних матеріалів" (м.Коломия) Івану Симотюку.

Спільними грамотами голів облдержадміністрації та обласної ради відзначено 30 підприємців краю, серед яких - директора ТОВ "Аріон" (мінеральна вода "Джерело Якова", Тисменицький район) Михайла Дем'яніва, директора ПП "Альтаїр" (м.Івано-Франківськ) Василя Горчака, фермера з Тисменицького району Володимира Хом'яка та інших.

Почесними грамотами Українського фонду підтримки підприємництва нагороджено 3-х прикарпатських підприємців, серед них - відома в Богородчанському районі підприємець Ярослава Гоголь.

Грамотами Українського союзу промисловців і підприємців відзначено 5-х підприємців області, в тому числі директора ТОВ "Вінісін" (м.Калуш) Івана Бісика.

Двоє підприємців краю отримали Грамоти Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва (серед нагороджених - підприємець з Долинщини Валерій Шаповаленко) .

Довідка. Мале підприємництво Івано-Франківської області налічує майже 8 тис. малих підприємств – юридичних осіб та 62,3 тис. осіб фізичних осіб – підприємців.

Станом на 1 січня 2010 року на 10 тис. осіб "наявного населення" припадало 57 малих підприємств, що на 3 одиниці більше у порівнянні із попереднім роком.

У сфері малого підприємництва області зайнято майже 130 тисяч працездатних краян.

Питома вага прибуткових малих підприємств складає 70,2% (по Україні – 60,1%). Отримано прибутків на суму 315,7 млн грн, або 100,6% від рівня минулого року (по Україні – 102,9%).

Малими підприємствами Прикарпаття реалізовано продукції (робіт, послуг) на суму 5,3 млрд грн. До бюджетів всіх рівнів сплачено майже 380 млн грн, що на чверть більше ніж у 2008 році.

Для сприяння розвитку малого підприємництва в області затверджена та реалізується Регіональна програма підтримки малого підприємництва на 2009-2010 роки.

В області налічується більше 200 установ та організацій, що надають різні послуги суб’єктам підприємницької діяльності. Зокрема, в районах та містах обласного значення працюють бізнес-центри, реєстраційні та дозвільні центри в режимі "єдиного вікна". За ІІ квартал 2010 року бізнес-центрами на­дано суб'єктам господарювання 480 консультацій; проведено 74 семінари; надано допомогу підприємцям при розробці 54 бізнес-планів.

Щорічно збільшується обсяг коштів, з обласного та місцевих бюджетів, виділених на підтримку підприємництва. У 2010 році передбачено 1,5 млн грн. Обсяг фінансової підтримки малого підприємництва в області, яка виділяється обласним бюджетом, є однією із найбільших в Україні. На 2010 рік тільки чотири області передбачили на цю мету понад 1 млн грн.

Регіональним фондом підтримки підприємництва по області у І півріччі 2010 року надано 5 пільгових кредитів суб’єктам малого підприємництва на загальну суму 551 тис. грн.

Водночас на базі Регіонального фонду підтримки підприємництва реалізуються програми: часткової компенсації відсотків суб'єктам малого підприємництва за кредитами, отриманими в банківських установах; мікрокредитування через кредитні спілки; механізм гарантування кредитів.

В межах Програми прикордонного співробітництва "Європейський інструмент сусідства і партнерства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013" у 2010-2011 роках Регіональним фондом підтримки підприємництва буде реалізовуватись проект "Підвищення підприємницького потенціалу транскордонного регіону шляхом створення інституцій підтримки підприємництва", метою якого є створення обласного бізнес-інкубатора та 2-х бізнес-інкубаторів у Городенківському та Рогатинському районах.

Подальша робота облдержадміністрації спільно з місцевими органами влади буде спрямовуватись на:

- удосконалення роботи дозвільних центрів, спрощення процедур отримання дозвільних документів;

- запровадження системи пільг для новостворених суб'єктів малого підприємництва та таких, що працюють у пріоритетних галузях економіки;

- збільшення коштів на пільгове кредитування суб'єктів малого підприємництва;

- залучення малих підприємств до реалізації інвестиційних проектів в т.ч. міжнародних;

- здійснення перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва за програмою "Українська ініціатива";

- ширше залучення суб'єктів підприємницької їх громадських об’єднань до ділового партнерства та взаємодії з органами влади шляхом обговорення актуальних проблем розвитку підприємництва на засідання галузевих рад підприємців.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА