друкувати


У Львові відзначили 65-у річницю завершення Другої світової війни

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-09-02 11:45:26

2 вересня у Львові, не зважаючи на дощову погоду, на території меморіального комплексу «Пагорб Слави» відбулися заходи з нагоди відзначення 65-ї річниці закінчення Другої світової війни. Командувач Західного оперативного командування генерал-майор Юрія Думанський, голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль, голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник, керівники обласних управлінь силових структур, представники ветеранських організацій та рухів поклали кошики з квітами до підніжжя пам’ятника невідомому солдату. Загалом у проведенні заходу взяли участь близько 150 осіб. Урочистості відбувались у супроводі оркестру та підрозділу почесної варти Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Після завершення офіційної частини посадовці та військові керівники поспілкувались із присутніми ветеранами. Голова Львівської ОДА Василь Горбаль і командувач Західного оперативного командування генерал-майор Юрій Думанський запевнили, що військовослужбовці та представники органів влади сприятимуть вшануванню ветеранів й вже готуються до проведення у Львові 22 вересня урочистостей з нагоди Дня партизанської слави.

Наша довідка: Нагадаємо, що 2 вересня – день формальної капітуляції Японської імперії, останньої воюючої країни гітлерівського блоку, вважається офіційною датою завершення Другої світової війни, війни англо-американських військ на Тихому океані та радянсько-японської війни. Підписання акту про капітуляцію відбулася 2 вересня 1945 року за токійським часом на борту лінкора «Місурі» у Токійській затоці. З боку Японії його підписали міністр іноземних справ Сигеміцу Мамору і начальник Генштабу Умедзу Ёсідзіро. Від держав-союзників акт підписав спочатку верховний командувач союзних держав генерал армії (США) Дуглас Макартур, а потім інші представники, зокрема, адмірал Честер Німітц – від США, Брюс Фразер – від Великобританії, генерал-лейтенант К.Н.Деревянко – від СРСР.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)