друкувати


В ВНЗ Івано-Франківська пройшли церемонії посвячення у студенти першокурсників

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-09-02 09:30:10

До Івано-Франківських вишів свято Дня знань прийшло цьогоріч традиційними церемоніями посвяти у студенти першокурсників. В кожному закладі воно відбувалось по-своєму.

Справжній парад новачків влаштувало керівництво Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Цього річ ряди його вихованців поповнили 1166 хлопців і дівчат. Урочистою ходою пройшли вони навколо стадіону університетського спортивного комплексу, на якому відбувалося свято. Першокурсників та їх батьків привітали ректор вишу професор Євстахій Крижанівський, владика Івано-Франківської єпархії Української Греко-Католицької Церкви Володимир Війтишин, заступник голови Івано-Франківської ОДА Роман Іваницький, мер обласного центру Віктор Анушкевичус. Шанованим гостем на святі був також начальник Центру забезпечення пальним – заступник начальника тилу Збройних сил України генерал-майор Микола Хвост. Адже не секрет, що університет готує кваліфіковані кадри для служби пального та офіцерів запасу. «Сьогодні в нашому університеті свято, – зазначив Є.Крижанівський, – ми приймаємо в свою університетську родину вчорашніх випускників шкіл. За останніх 100 років населення на землі збільшилось в чотири рази а рівень споживання енергії – у 21 раз. В цих умовах багато залежить від видобутку нафти і газу. І дуже важливо, наскільки вміло ми керуватимемо цим процесом». В зв’язку з цим, він закликав студентів використати час, проведений в університеті, з максимальною користю.

Родзинкою церемонії стало вже традиційне помазання новоспечених студентів нафтою.

В свою чергу до більш як тисячі новачків Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, церемонія посвяти у студенти яких відбувалась в залі Івано-Франківського академічного музично-драматичного театру ім. Івана Франка, прийшли історичні постаті минулого: княгиня Ольга, князі Володимир Великий і Данило Галицький, Василь Стефаник, яких зображали актори театру. Вони принесли новоспеченим студентам символічні дари: ключ від знань, книгу, символічний студентський квиток і факел знання. Посвяту у студенти новачків тут провів особисто ректор вишу Богдан Остафійчук, який прямо на сцені підписав наказ про зарахування їх на перший курс університету.

Зі слів ректора, кілька десятків тисяч випускників Прикарпатського національного університету сьогодні працюють на теренах України. Заклад посідає сьогодні почесне дев’яте місце серед університетів держави. «Ми прийшли сюди не тільки для того, щоб підготувати висококваліфікованих студентів, спеціалістів, – зазначив він, але й повинні виховати громадян України. Пам’ятаймо: якщо наша молодь, якщо наша еліта не буде патріотами своєї держави, то держави не буде».

В гості до першокурсників завітали також вікарій міста Івано-Франківська отець Михайло Клапків, делегація Ягеллонського університету у складі проректора з міжнародних зв’язків Щепана Білінського, професорів Казімєжа Кжеміна та Стефана Скіби.

Автор: Сергій БІЛИЙ