друкувати


Прокуратура попереджає паліїв

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-08-16 04:20:00

Цього літа на території держави спостерігається спека, непритаманна клімату України. В результаті пожеж лісових масивів та сільськогосподарських угідь завдано значної шкоди економіці держави, господарствам та екології.

З метою запобігання цьому, на виконання рішення РНБО «Про невідкладні заходи щодо запобігання пожежній небезпеці в Україні» в Івано-Франківській області створено обласний штаб із координації дій органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо недопущення виникнення надзвичайних ситуацій.

Крім цього, за вказівкою прокурора області Миколи Гошовського на випадки виникнення пожеж міськрайпрокурорами області створено слідчо-оперативні групи швидкого реагування. До їх складу включено працівників прокуратури, органів внутрішніх справ та служби цивільного захисту.

Враховуючи, що причинами пожеж, як правило, є недбалість, а подекуди й прямий умисел людей, мешканцям слід пам'ятати про передбачену законом кримінальну відповідальність за такі дії чи бездіяльність. Так, за вчинення умисного підпалу майна санкція ст. 194 КК України передбачає позбавлення волі до трьох років, а у випадку тяжких наслідків до десяти.

За порушення встановлених законом вимог пожежної безпеки (ст.270 КК України) передбачено обмеження волі до трьох років. При настанні тяжких наслідків – позбавлення волі до восьми років.

Знищення або пошкодження лісових масивів та зелених насаджень, у тому числі вогнем, карається позбавленням волі до на строк до п’яти років, а у випадку тяжких наслідків до десяти років (ст. 245 КК України).

На щастя, досі вдалось уникнути випадків пожеж лісових та сільськогосподарських угідь на території Івано-Франківської області.

З урахуванням викладеного прокуратура області вважає за необхідне інформувати населення про те, що на виконання вищезгаданого Рішення РНБО розпорядженням губернатора від 06.08.10 №49 заборонено спалювання стерні, смітників та бур’янів.

Прес-служба прокурора області

Джерело: Газета «Репортер»