друкувати


В Європі зафіксовано першу смерть від "супербактерії"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-08-16 09:15:01

З'явилися перші жертви супербактерії, яка синтезує стійкий до антибіотиків високотоксичний фермент NDM-1.

Як виявилося, у Брюсселі ще в червні померла людина, яка підчепила нову інфекцію в Пакистані.

Під час візиту до цієї південноазіатської країні бельгієць потрапив в автокатастрофу, а потім - у місцеву лікарню, де і став носієм мікроорганізму з геном метало-лактамази Нью-Делі (NDM-1). Попри лікування левовими дозами антибіотиків, він помер.

NDM-1 було виявлено минулого року в бактеріях Klebsiella pneumoniae і Escherichia coli у шведського пацієнта, який перед цим лікувався в Індії.

Потім носії гена виявили у мешканців декількох країн. Всі вони отримували медичні послуги в Індії та Пакистані. Фахівці вважають, що це тільки верхівка айсберга, і "супербактерії" вже почали поширюватися серед тих, хто Південну Азію в очі не бачив.

Так, у Британії зафіксовано вже понад 50 випадків, проте більшість випадків пов'язана з пацієнтами, які побували на індійському субконтиненті або проходили там лікування.

Ген NDM-1 перетворює будь-яку бактерію на стійку до всіх відомих сьогодні антибіотиків, у тому числі з групи карбапенеми - клас бета-лактамних антибіотиків, які мають широкий спектр антимікробної активності.

За словами медиків, зараз головне завдання полягає у швидкому виявленні та ізоляції хворих на цю форму інфекції.

Поки що переважна більшість пацієнтів з бактеріальним зараженням NDM-1 піддається лікуванню комбінованими антибіотиками.

Джерело: ТСН.ua