друкувати


На Івано-Франківщині проходить крайовий летунський табір «Чота крилатих»

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-08-11 03:30:19

Щороку в останній місяць літа по всій Україні проводяться спеціалізовані пластові табори. Прикарпатський край не є винятком. Так, з 6 по 15 серпня у селі Луквиця Богородчанського району Івано-Франківської області проходить крайовий летунський табір «Чота крилатих». Основним спрямуванням цього табору є розвиток та популяризація авіації серед молоді.

Цьогорічний заїзд відрізняється від попередніх. Десятий крайовий табір зібрав тих людей, які вже були тут хоча б раз і трохи знайомі з авіацією та парапланеризмом. Тому цей табір носить не ознайомчий, а навчальний характер, по завершенню якого учасники вже стануть інструкторами.

У Луквиці зібралися найкращі молоді летуни з Івано-Франківська та Львова, які мають змогу по максимуму заглибитися у знання і ті практичні навички, що потрібні у парапланеризмі, удосконалити свої вміння стартувати та здійснювати посадку з парапланом, щоб наступного року ділитися теоретичними та практичними знаннями з новачками.

Цікавий цей табір ще й тим, що молодь не самотужки освоює авіасправу, а до «Чоти крилатих» приїжджають високопрофесійні спеціалісти. Так, наприклад, гостем табору став конструктор авіазаводу Роман Азьомов, який розповів про те, як «народжуються» літаки.

Завітали на вишкіл приятелі Чоти крилатих, які є працівниками Івано-Франківського міжнародного аеропорту. Вони розповіли про рух літаків в зоні аеропорту, роботу метеостанції аеропорту, роботу екіпажу пасажирського літака.

А вже наступними днями учасники табору самі читали інструктажі. Вони вивчили такі теми: історія авіації, аеродинаміка, будова великих літальних апаратів, цивільне авіазнавство, орнітологія, аеронавігація і повітряних рух, парашутизм, метеорологія, астрономія.

Після теорії молоді летуни зазвичай переходять до практичних занять з парапланеризму, що є найзахопливішим і найнесподіванішим. Адже у польотах все залежить не тільки від рівня підготовки, але й від погоди та напрямку вітру.

Час у таборі спливає швидко, тому учасники намагаються взнати та засвоїти якомога більше, аби отримати посвідку інструктора та наступного року вже не навчатися, а навчати юних летунів.

Джерело: sport.if.ua