друкувати


З Прикарпаття почали вивозити пестициди на утилізацію в Польщу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-08-10 05:00:18

Розпочалося вивезення з території Івано-Франківської області пестицидів для їх утилізації на території Республіки Польща.

Здійснюють його фахівці державного підприємства «Національний центр поводження з небезпечними відходами» Міністерства охорони навколишнього природного середовища України. Перших 22 тонни уже вивезено з Рогатинського району, 20 тонн позбувся Галицький район. Утилізовуватимуть непридатні до використання агрохімікати на заводі у місті Домброва Горніча.

Кошти на утилізацію пестицидів виділені з обласного екологічного фонду.Загалом за два дні буде вивезено 82 тонни. Майже 200 тонн непридатних до використання агрохімікатів залишилося на Івано-Франківщині ще з часів колишнього СРСР, довгий час вони зберігалися в непристосованих приміщеннях.

За словами першого заступника голови обласної державної адміністрації Василя Плавюка, 155 тонн пестицидів ще у 2009 році було затарено в ємкості, але не вивезено комерційною структурою «Динаміка» з міста Запоріжжя через відсутність фінансування з боку Мінприроди. В даний час у фірми «Динаміка» ліцензії на вивезення отрутохімікатів немає, а, отже, договір виконати неможливо. Договір з «Національним центром поводження з небезпечними відходами» Мінприроди на 2010 рік є на 120 тонн. Оскільки 82 тонни уже вивезено на знищення, залишається 38 тонн, плюс 155 тонн , які торік не вивезла запорізька комерційна структура «Динаміка» .

«До 10 жовтня буде завершено вивезення з території Прикарпаття решти 193 тонн пестицидів,- запевнив Василь Плавюк. – Попередники активно декларували цю роботу, а ми її робимо».

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА