друкувати


Потужний викид плазми стався на Сонці вранці 1 серпня

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-08-03 07:00:35

Потужний викид плазми стався на Сонці вранці 1 серпня. За три дні плазма досягне Землі і може викликати яскраві північні сяйва, а також магнітні бурі.

За даними Гарвард-Смітсоніанського центру астрофізики, викид був спрямований точно в бік Землі. Очікується, що плазма добереться до земної кулі рано вранці в середу, 4 серпня.

Корональні викиди - викиди мільйонів тонн плазми, як правило, пов'язані з динамічними процесами в магнітному полі Сонця. Якщо іонізований газ досягне Землі, він може викликати бурі в земній магнітосфері.

Цікаво, що це перший за досить тривалий час корональний викид, спрямований у бік Землі. Його зафіксувала камера сонячної космічної обсерваторії НАСА SDO (Solar Dynamics Observatory), яка була запущена в лютому.

Разом з тим, російські вчені сумніваються в точності прогнозу своїх британських колег. "Обсерваторія SDO є чудовим сонячним інструментом, найкращим з працюючих сьогодні, проте не вона пристосована для дослідження космічної погоди", - зазначив співробітник Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту імені Лебедєва Сергій Богачов.

"Причина в тому, що у телескопів SDO дуже мале поле зору - вони просто не бачать простір навколо Сонця. Дані ж приладів з широким полем зору, насамперед коронографа, встановленого на космічній обсерваторії SOHO, показують, що корональний викид ухилився від напрямку на Землю. На знімках добре видно, як викид розвивається. Він спрямований на схід від Сонця, тобто він в принципі не може досягти нашої планети", - пояснив Богачов.

Дізнатися, хто з астрономів більш близький до істини, можна буде вже дуже скоро - ввечері у вівторок або вранці в середу, коли надійдуть відповідні дані щодо стану земної магнітосфери.

Джерело: ТСН.ua