друкувати


На Косівщині з початку року виявлено 191 нелегальних найманих працівників

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-08-03 04:15:23

Одним з пріоритетних завдань державної податкової служби є контроль за надходженням до бюджету податку з доходів фізичних осіб. Косівськими податківцями створено план заходів щодо легалізації заробітної плати, яким передбачено системний підхід до роботи з платниками податку.

Головним напрямом при адмініструванні податку з доходів фізичних осіб є робота з СПД – юридичними та фізичними особами, що виплачують найманим працівникам заробітну плату нижче законодавчо встановленого мінімального рівня. Під особливим контролем підприємства, що отримують значні доходи і виплачують при цьому низьку заробітну плату.

Деякі підприємці, що працюють на фіксованому та єдиному податках, не складають з найманими працівниками трудові угоди і, відповідно, не сплачують за них податки. У таких суб’єктів господарювання, як правило, заробітну плату робітники одержують в «конвертах».

Працівниками Косівської ДПІ постійно проводиться робота щодо перевірки підприємств, установ та організацій з питань дотримання ними діючого законодавства при виплаті заробітної плати, а також осіб, майновий та фінансовий стан яких викликає сумнів.

За січень-червень 2010 року проведено перевірки 4 СПД – юридичних осіб та 11 СПД – фізичних осіб з питань правильності утримання, повноти та своєчасності сплати податку з доходів фізичних осіб. За актами перевірок донараховано 64,2 тис. грн.

З початку року за результатами проведених рейдів виявлено 191 найманих працівників, які працювали без укладення трудових угод. Залучено до оподаткування – 177 чоловік. Сума легалізованої заробітної плати – 168,1 тис.грн.

Для запобігання подібним явищам при ДПІ в Косівському районі створено робочу комісію, на засідання якої запрошують керівників підприємств. Головна мета таких зустрічей – усунення причин, що створюють передумови для мінімізації заробітної плати і сплати зменшених сум податку з доходів фізичних осіб. З початку року проведено 5 таких засідань, на яких заслухано керівників підприємств – боржників, погашено заборгованості на суму 591,5 тис.грн, додатково поступило до бюджету 65,2 тис.грн.

Як відомо, всі соціальні відрахування провадяться виходячи з реальної заробітної плати, що нараховується працівнику. Отже, отримуючи заробітну плату в «конвертах», людина залишається соціально незахищеною у майбутньому.

Джерело: ДПА в Івано-Франківській області