друкувати


З 3 серпня в Україні почали діяти нові судові правила

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-08-03 01:15:04

У газеті Верховної ради "Голос України" опублікований новий закон про судоустрій. Після публікації документ остаточно набрав чинності.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович підписав закон про судоустрій та статус суддів, ухвалений парламентом 7 липня. Закон визначає правові засади організації судової влади та здійснення правосуддя в Україні.

Законом також передбачено створення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, який діятиме як суд касаційної інстанції. Таким чином ліквідовується інститут подвійної касації та забезпечується єдиний підхід до розгляду справ у касаційному порядку.

Закон також запроваджує прозору процедуру призначення судді на посаду вперше. Він передбачає вдосконалення та оптимізацію процедури притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, відтепер встановлюється порядок, відповідно до якого кожний суд загальної юрисдикції є окремим розпорядником бюджетних коштів, що унеможливить втручання в його діяльність при виділенні бюджетних коштів та їх використанні.

Зазначимо, що принципово важливим нововведенням підписаного президентом Віктором Януковичем закону "Про судоустрій і статус суддів" стало повернення в судочинство регіональних мов, зокрема російської, як офіційних.

Джерело: ТСН.ua