друкувати


Справжній бум крадіжок чавунної сантехніки прокотився Івано-Франківськом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-28 02:30:10

Справжній бум крадіжок чавунної сантехніки прокотився на минулому тижні Івано-Франківськом. Полишивши справу викрадення дощоприймальних решіток і каналізаційних люків, металеві злодії взялися за викрадення батарей опалення та труб каналізації.

Так, на минулому тижні керівництво ДКП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» звернулося до міськвиконкому та правоохоронних органів про те, що в 20 адресах майже одночасно зникли батареї опалення на сходових клітинах. Як зазначається, специфікою крадіжок є той факт, що вчинять їх зловмисники одразу після пробних підключень системи опалення в порядку підготовки до опалювального сезону, які власне тривають в даний період. Тож викрадення радіаторів часто призводило до підтоплення під’їздів житлових будинків. Зі слів заступника Івано-Франківського міського голови з питань житлово-комунального господарства Миколи Саєвича, територія діяльності чавунної «мафії» досить широка і охоплює вулиці Молодіжну, Івасюка, Галицьку, Стефаника, Пулюя тощо. При цьому крадіжки, - стверджує головний інженер ДКП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Богдан Мимоход, - вчиняються як в нічний, так і денний час.

Втім, найзухвалішим, на думку комунальників і правоохоронців, злочином стало викрадення 21 липня близько 170 метрів чавунних труб з житловихз будинків по вулиці Вовчинецькій. Крадіжка сталася між дев’ятою та десятою годинами ранку. «В її результаті, - розповідає начальник ЖЕО-8, що обслуговує дану територію, Валентина Симонюк, - відкритою виявилась каналізація в трьох будинках». На радість жильцям викрадені старі труби в постраждалих будинках в терміновому порядку замінили на нові пластикові. Проте державі діями злочинців було завдано значних збитків.

Діяльність невловимих чавунних крадіїв, яким представники ВАТ «Укртелеком» поспішили приписати ще й викрадення кількох кілометрів мідного дроту радіофікації, пов’язують з функціонуванням імпровізованого пункту прийому металобрухту в одному з гаражів по вулиці Софіївка обласного центру. Цей гараж вже і раніше потрапляв у поле зору правохоронців як можливий пункт прийому краденого металу. «Власником його, - зазначає начальник Івано-Франківського міськвідділу УМВС в області Андрій Прусак, - є жінка 1939 року народження. В даний час стосовно неї ведеться перевірка, вирішується питання щодо порушення кримінальної справи».

Крім того, на думку пана Прусака, картина навколо викрадень комунального чавуну не виглядала б так страшно, якби комунальники вчасно інформували органи міліції про кожну конкретну крадіжку. «Натомість, - зазначає правоохоронець, - вони вичікують, поки набереться цілий список однотипних фактів і тоді вже висилають його листом на ім’я міліції. На ділі ж виходить, що в деяких адресах батарей немає вже по кілька років».

Автор: Сергій БІЛИЙ