друкувати


Гуцульські трембіти та альпійські горни в Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-19 02:45:19

Площа перед музеєм «Писанка» оформлена кольоровими прапорами, ведучі в гуцульських строях, трембітарі урочисто трембітають... Саме так, вчора, 18 липня, вперше в Коломиї, розпочалось міськрайонне фольклорне свято «Гірські горни», що проходило в рамках відзначення 20-ї річниці Декларації про державний суверенітет України на виконання відповідних розпоряджень Кабінету Міністрів України та голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка.

Враховуючи те, що таке дійство відбувалося в нашому краї вперше, на урочисте відкриття було запрошено багато гостей, серед яких були і представники влади. З вітальним словом виступив Коломийський міський голова Юрій Овчаренко, який побажав учасникам вдалих виступів, а глядачам, не зважаючи на пекуче сонце, приємних та позитивних вражень. Також були присутні секретар міської ради Ігор Граділь, перший заступник голови Коломийської районної державної адміністрації Роман Панчук. Далі концертна естафета злагоджено переходила від колективу до колективу.

Жителі та гості міста Коломиї мали можливість насолодитися чудовою грою на музичних інструментах та прекрасним співом таких колективів, як: оркестри народних інструментів «Трембіта» та «Гуцулія», оркестр духових інструментів «Сурми Покуття», аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Перепілонька», ансамбль троїстих музик «Серпанок», вокальний ансамбль «Черлені пацьорки», аматорський ансамбль «Сопілкарі», австрійський колектив горністів, колектив трембітарів з Румунії, клуб йодлерського співу «Галіцієн» та багато інших.

Всі учасники свята були нагороджені подяками та призами. Також бажаючі мали можливість оцінити твори мистецтва прикарпатських народних майстрів.

Зі слів в.о.начальника відділу культури та туризму Коломийської міської ради Володимира Лобурака, домовленість із колективами з Європи була ще 2 роки тому, але не було можливості організувати фестиваль, враховуючи їх гастрольні графіки. Цього року, нарешті, з’явилась така можливість, яку вирішили не втрачати. Сподіваємось, що наступного року це вже буде Міжнародний фестиваль і ми матимемо можливість побачити та почути більше кількість колективів.

Автор: Галина ОДОСІЙ