друкувати


Ліги Європи УЄФА: "Карпати" зійдутся з ісландським "Рейк'явіком"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-09 11:30:14

Здобувши раніше вагому домашню перемогу з рахунком 3:0, ісландський "Рейк'явік" на виїзді зіграв з прийнятним для себе результатом (2:2) і пройшов у другий відбірний раунд Ліги Європи УЄФА, де на нього будуть чекати львівські "Карпати".

Незважаючи на перевагу в класі ісландців, рахунок у матчі-відповіді відкрили господарі поля вже на 22-й хвилині, проте ще до перерви К'яртан Фіннбогасон зрівняв його. А на початку другої половини автогол у свій пасив записав Джонні Блек. "Гленторан" спромігся лише на нічию - остаточний підсумок матчу встановив з пенальті Гері Хемілтон. Таким чином, у наступному колі турніру львівяни відправляться до околиць сумнозвісного ісландського вулкану Ейяфьятлайокудль.

Тим часом бронзовий призер чемпіонату Вірменії "Улісес" зійшов з дистанції після матчу-відповіді проти фіналіста Кубку Ізраїлю - "Бней-Єгуди". Зігравши по нулях в Єревані, футболісти "Улісеса" виглядали  занадто обережними на початку матчу, і господарі з радістю взяли ініціативу в свої руки. Голкіпер гостей Володимир Мальков раз по раз рятував свою команду, однак після удару Шалева Менаше на останній хвилині першого тайму не виручив навіть він. Після перерви футбол став більш в'язким, що відбилося на кількості порушень, але не на рахунку.

Дебют російського наставника Ігоря Добровольського на посаді головного тренера "Дачії" вийшов вдалим. Кишинівці досягли нульової нічиєї з чорногорською  "Зетою", якої виявилося достатньо для виходу в другий відбірний раунд Ліги Європи УЄФА. Молдовани почали активніше, і в дебюті Геннадій Орбу мав хорошу нагоду забити, але м'яч просвистів у метрі від стійки. Молдавська команда залишилася в меншості на 28-й хвилині, коли Віктор Булат грубо зіграв проти Милоша Радуловича і справедливо отримав червону картку.

З цієї хвилини ініціатива повністю перейшла до гостей, які втратили кілька нагод відкрити рахунок. Відзначимо блискучу гру воротаря Євгена Матюгіна, який в першому матчі відбив пенальті. Діючи на контратаках, кишинівці мали шанс відзначитися на 72-й хвилині, коли Орбу, якому в день гри виповнилося 28 років, пробив у поперечину.

Ленкоранський "Хазар" вважався явним фаворитом у протистоянні з молдовською "Олімпією". Нічию в Кишиневі сприйняли в Азербайджані як розминку. Проте у матчі-відповіді гра показала, що "Олімпія" грала у більш осмислений футбол. Рахунок відкрив півзахисник гостей гаїтянець Жан-Робен Жером, який відзначився після подачі з кутового.

Атаки "Хазара" виглядали надто прямолінійно, господарям не допоміг навіть улюбленець місцевої торсиди Заур Рамазанов, який проводив перший матч на ленкоранському стадіоні після дворічної перерви. Все, що вдалося "Хазару", це зрівняти рахунок зусиллями гондурасця Аллана Лаліна. Таким чином, перший єврокубковий матч в рідному місті "Хазару" удачі не приніс.

Нічия з македонським "Металургом" цілком влаштувала "Карабах". Македонці, що програли в Баку з різницею в три м'ячі, кинулися в атаку з перших хвилин, але лінія оборони "Карабаху" грала вище всяких похвал. На 69-й хвилині Емін Імамалієв, який забив і в першому матчі, вивів гостей вперед, знявши останні запитання про переможця пари.

Македонцям вдалося відігратися на 78-й хвилині, але цього було замало. Крім результату, азербайджанцям вдалося вирішити ще одну локальну задачу - пройти перший відбірний раунд без дискваліфікації і травм. Жовту картку отримав лише 18-річний Гара Гараєв, який проводив свій дебютний матч за першу команду.

Після першого матчу з фінським МЮПА естонський "Транс"  втратив шанси на успіх, проте гостям було за що боротися - за честь. У "Транса", який завершив перший тайм "насухо", жевріла надія на прем'єрну перемогу клубу в єврокубках. Однак мрія бронзового призера чемпіонату Естонії була повністю розтоптана у другому таймі. Виявившись не готовим до більше інтенсивної гри, "Транс" пропустив п'ять м'ячів і завершив єврокампанію.

Перший тайм протистояння грузинського "Динамо" і естонської "Флори" пройшов з рівними шансами на успіх. У перші хвилини в атаці трохи цікавіше виглядали гості з Тбілісі, проте до середини тайму таллінці, яким необхідно було забивати, заволоділи ініціативою. Незважаючи на це, окрім дальніх передач створити конструктивну атаку на половині поля суперника їм не вдавалось. Лише одного разу нагоду мав Карл Палату, який на подив уболівальників вдарив у зворотний від воріт бік.

У "Динамо" міг відзначитися Дональд Джюссе. Після перерви картина не змінилася: господарі атакували частіше, проте гості при першій можливості контратакували. Під кінець матчу "Флора" останній штурм, але грузини витримали навалу фіналіста Кубку Естонії.

Бронзовий призер чемпіонат Білорусі могилівський "Дніпро" не залишив жодних шансів албанському "Лачі", який посів четверте місце в національній першості своєї країни. Перевага господарів, які відкрили рахунок вже на 10-й хвилині завдяки точному удару Олександра Биченка, була просто вражаючою. Потому, автор першого гола оформив дубль. Крім нього, у складі тріумфаторів також відзначилися Володимир Юрченко (тричі), Ігор Зенькович і Федір Черних. Що стосується гостей, то їх м'яч престижу провів Валдон Німанн.

Латвійський  "Сконто" вже в дебюті матчу з північноірландським "Портадауном" захопив ініціативу і довго володів м'ячем, але до перерви так і не зміг розпечатати ворота Девіда Міскеллі. На 12-й хвилині Артур Карашаускас, замикаючи фланговий навіс, головою влучив у поперечину, калька непоганих моментів втратив його бразильський партнер по атаці Натан Жуніор.

"Портадаун" же свій шанс не змарнував - Кевін Браніфф виклав м'яч Річарду Лекі, і той із зручної позиції не промахнувся. У другому таймі господарі виглядали ще блідіше, і навіть вихід на поле досвідченого капітана збірної Латвії Віталія Астаф'єва нічого не змінив. Більш того, Лекі цілком міг оформити дубль. Втім, північноірландцям вистачило і одного голу.

Фіналіст Кубку Вірменії "Бананц" не зміг пройти в наступний раунд кваліфікації, поступившись дорогою бронзовому призеру чемпіонату Кіпру - "Анортосісу". Гра проходила з великою кількістю дрібних фолів, а небезпечні моменти виникали досить рідко. Гості в атаці зробили ставку на португальця Кафу, проте в першому таймі мети досяг інший легіонер - Венсан Лабана, який в одному з епізодів відкрив рахунок.

Гра поступово перетекла у спокійне русло, що було тільки на руку "Анортосісу". У результаті кіпріоти, грамотно діючи в обороні, не дали приводу засумніватися в своїй перемозі, взявши гору за сумою двох матчів 4:0.

Джерело: uefa.com