друкувати


В Івано-Франківську відкрилася виставка відомого на Прикарпатті художника Андрія Коренюка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-07 09:30:20

Відкрити душу Карпат широкому колу поціновувачів мистецтва має на меті виставка живопису коломийського художника Андрія Коренюка, яка розпочала свою роботу 6 липня в івано-франківській арт-галереї «Легенда».

Роботи, представлені в експозиції, – це переважно пейзажі. Тут і засніжені гори засніжені гори, сяючі на сонці галявини, вогняно-червоні кольори осіннього лісу, кришталево чисті води.

«Що ж іще може бути кращого у людини, – розповідає митець, – як не все те, що її оточує, те все нам дароване Господом Богом».

Пан Андрій – не прихильник великих широко розрекламованих показів. В минулому оформлювач художнього фонду, свої роботи він пише насамперед для душі, хоча і не приховує, що багато з них в даний час прикрашають приватні колекції як в Україні, так і за кордоном: в Польщі, Німеччині, Франції, США, Канаді, Росії, Ізраїлі.

«У мене в доробку не тільки пейзажі, – продовжує художник, – є багато портретів моїх друзів, знайомих. Зрештою, останні десять років перед виходом на пенсію я взагалі заробляв тим, що малював портрети членів Політбюро. Нічого не поробиш це був мій хліб… Дехто думає, що живопис – це щось таке, як спалах. Ні. Для мене живопис – це робота, робота і ще раз робота. Це моє повсякдення».

Під час відкриття виставки митця привітали заступник Івано-Франківського міського голови Ярослав Яцишин, представники галереї «Легенда», колеги-художники, організатори заходу.

«Шкода, – говорить організатор виставки відомий меценат Дмитро Благий, – що тут нема представників обласної влади. Роботи Андрія Петровича дійсно хороші. Від них так і пашить життям, радощами. Ви подивіться на ось цей ставок, – показує на одну з робіт, – він такий реальний, що навіть думаєш: а чи не пірнути в нього... Хочеться, щоб ця краса стала доступна якомога ширшій аудиторії»

За зізнанням Андрія Коренюка, для нього чужими є сюрреалістичні та експресіоністські напрямки, він митець натуралістичного, правдивого живопису. Це далеко не перша і не остання виставка художника. Є в нього і дещо, що він дуже хотів би продемонструвати своїм землякам у майбутньому.

«Є свої складнощі, пов’язані з фінансуванням, виділенням приміщення тощо, – зазначає митець, – але дуже хотілося б зробити виставку робіт, пов’язаних з історією нашого народу і насамперед боротьбою наших повстанців. Власне, якщо вгледітись, усі пейзажі, виставлені тут сьогодні, присвячені всьому тому, що надихало повстанський рух».

Автор: Сергій БІЛИЙ