друкувати


Дощі руйнують пам’ятку архітектури ХVI століття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-02 11:00:40

Тривалі дощі призвели до часткового руйнування п’ятої вежі замку магнатів Куропатвів поблизу села Пнів Надвірнянського району. Про це повідомив начальник сектору надзвичайних ситуацій Надвірнянської РДА Микола Стельмащук.

З його слів, сильні зливи спричинили підняття рівня води в річці Підзамче, що протікає повз східну фортечну стіну замку, і перенасичення ґрунтів вологою. В результаті кругла східна або п’ята вежа Пнівського замку частково осипалась.

Замок являє собою пам’ятку архітектури ХVІ століття. До будівництва в середині ХVІІ століття Станіславської фортеці він вважався найбільш укріпленою цитаделлю на та території Прикарпаття. З ним пов’язані епізоди діяльності таких відомих українців, як ватажок опришків Гринь Кардаш та козацький полковник Семен Височан, яким в різні часи вдавалося взяти фортецю штурмом.

Зі слів пана Стельмащука, місцева влада не раз просила обласне та центральне керівництво про виділення коштів на збереження та реставрацію замку. Адже пам’ятка постійно перебуває під відкритим небом, а отже є великий ризик її руйнації через погодні умови.

Автор: Сергій БІЛИЙ