друкувати


В Івано-Франківську пройшов фестиваль етно-культури та народних ремесел «Торба з горба»

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-01 02:45:26

Власноруч спробувати себе в ролі народного майстра, скуштувати справжню селянську їжу і послухати запальну фольк-музику змогли мешканці та гості Івано-Франківська, які завітали на фестиваль «Торба з горба», що відбувся днями у місті. «Метою фестивалю, - розповідає організатор дійства Вікторія Мартинович, - було відновлення традиційних народних ремесел в поєднанні з давніми забавами та етнічною музикою на сучасний рок-лад».

Тут було все. Будь-хто бажаючий долучитись до народних ремесел міг отримати майстер-клас у відомих в регіоні та далеко за його межами народних майстрів з ткацтва, плетіння з соломи, виготовлення «ляльки-мотанки», «пляшки-обмотки», декупажу і виготовлення художніх листівок, розпису по дереву.

Майстриня Галина Танчак вже понад 7 років професійно виготовляє вироби з соломи. «Що для цього потрібно? Солома – дармовий по суті матеріал, - говорить вона про своє ремесло, - Але 80 % роботи становлять підготовчої моменти: посіяти, зібрати, висушити, почистити, посортувати, запарат, а тоді 20% починається сама робота. Але можна навчитись всьому. Вважаю, що 7 років це ще замало. Зараз маю намір поїхати на фестиваль плетіння з соломи, о відбудеться на Волині. Там буде чому навчитись. Адже з’їдуться люди з усього світу.» Пані Галина не тільки вчиться сама і робить вироби з соломи для себе, але й передає свій досвід молодому поколінню: веде дитячі гуртки в Івано-Франківській гімназії № 3 та на Обласній станції юних техніків.

Щоб потішити любителів азарту організатори фестивалю підготували численні забави та конкурси, як-от: «Розбите яйце», «Квасоля», що своїм корінням йдуть глибоко в історію нашого народу. Окремі призи були передбачені для тих учасників, хто не полінувався знайти у бабусиних скринях автентичну торбу і прийти з нею на свято.

Музична ж складова дійства могла, за висловом Вікторії Мартинович, втішити найвибагливіших меломанів розмаїттям жанрів та їх поєднань. Івано-Франківські гурти «КораЛЛі» та «Цвіт Кульбаби» та гості з Ріного і Львова – гурти «Етно-XL» і «Йорий Клоц» продемонстрували справжню веселку напрямів етнічної музики, в якій були і рок з елементами етно, і вар’ят-панк, і хіп-хоп з чумацьким драм-н-басом! При цьому традиційні рокові інструменти гармонійно доповнювали чисто народні, такі: трембіта, волинка, давня українська ліра…

Автор: Сергій БІЛИЙ