друкувати


На Прикарпатті відбулося традиційне свято вшанування пастухів "Полонинське літо-2010"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-06-29 03:00:11

У селі Верхньому Ясеневі Верховинського району Івано-Франківщини в урочищі "Запідок" відбулося традиційне свято вшанування пастухів "Полонинське літо-2010". І хоча зараз на Прикарпатті дощі, на проведення свята вони не вплинули.

Звичай відзначати найкращих ґаздів, яким односельчани довіряють випасати худобу на полонинах, ведеться здавна. В незалежній Україні ця традиція знову повернулася до життя. Учасники свята вкотре переконували гостей у тому, що їхня продукція — найкраща.

Свято відбувалося за участі понад 60 господарів, котрі випасають худобу на полонинах і займаються виробництвом і переробкою сільськогосподарської продукції. На заходах були присутні керівники Івано-Франківської облдержадміністрації та обласної ради, гості з Вижницького й Путильського районів Чернівецької області, Рахівського району Закарпаття, з якими Верховинський район має дружні відносини. Приїхали туристи з Польщі, Росії, Києва та Львова.

Громада кожного села району продемонструвала свої народні промисли. Учасників і гостей свята пригощали гуцульським банушем, бринзою, будзом (різновид сиру – ред.). Відбулися гуцульські розваги та святковий концерт. Завідувачі полонин і сільські громади на виставці-ярмарку торгували сільськогосподарським реманентом, виробами ужиткового народного промислу: гуцульськими рушниками, тканими ліжниками (вовняні покривала – ред.), килимами тощо.

Також громади сіл змагалися у традиційних конкурсних номінаціях – візитка села, полонинське дійство, гуцульська кухня, народні умільці. Переможців конкурсу відзначили почесними грамотами і грошовими винагородами райдержадміністрації та районної ради. На завершення дійства було запалено гуцульську ватру.

"Випасання овець, корів і коней на полонинах Верховинщини має понад 300-літню історію. Проводи пастухів на полонини відбуваються за давніми народними традиціями й обрядами. Це та інші традиційні гуцульські свята в СРСР тривалий час не проводилися. Сьогоднішнє святкування організоване Верховинською райдержадміністрацією і райрадою", - зазначив заступник голови ОДА Роман Іваницький.

Джерело: Gazeta.ua