друкувати


На Городенківщині смерч наробив чимало біди

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-06-24 03:00:13

Такого стихійного явища природи, яке наробило чимало біди у селі Незвиську Городенківського району, не пам’ятають не те що старожили, а й навіть в усних переказаннях про це не згадується. Були сильні буревії, грози, град, але смерч у селі стався вперше.

Це була неділя, десь п’ята година вечора, — розповідає сільський голова Незвиська  Юрій Яківчик. — Надворі лютувала гроза: громи, блискавки, дощ — як з відра. Раптом з поля, з боку села з промовистою назвою Чортовець, надійшло оте, що раніше люди могли бачити лише на екранах телевізорів. На село з гуркотом налетіла височенна чорна «труба», яка крутилася навколо якоїсь невидимої осі і всмоктувала в себе все, що траплялося на її шляху. Пізніше одна жінка, котра пасла за селом худобу і бачила це явище, розповідала, що здалеку їй здалося, ніби ворони збилися у велику зграю і кружляють. Та коли смерч наблизився, вона вже розрізнила, що насправді в повітрі літають листи шиферу, хвіртки, великі гілки дерев тощо. Звісно, їй стало лячно...

Та значно більше налякалося літнє подружжя в одному з будинків на Козацькій вул., обійстя яких і прийняло перший удар стихії. Смерч практично знищив їхній будинок, стодолу, стайню. Від дерев, які росли на подвір’ї, залишилися   стовбури. Далі вихор пішов вулицею, завдаючи вже не такої значної шкоди: десь там понищив паркани, забрав ворота, позривав шифер з дахів. На момент підготовки цього матеріалу, як розповів сільський голова, вже складено вісім актів з приводу руйнацій, завданих стихією. Конкретну суму збитків ще встановлюють, але найбільша проблема в тому, що згаданий будинок  на Козацькій вул. уже не придатний для проживання і треба вирішувати питання, куди прилаштувати цих людей.

Чимало біди в області наробили й дощі. Зокрема у Верховинському районі знищено міст через річку Дземброню, внаслідок чого без автосполучення залишилося 128 осіб. Такі самі проблеми виникли й у присілку Кохані та в селі Волові, де без транспортного сполучення опинилося близько 200 місцевих жителів.

Порушено транспортне сполучення в Коломийському районі. Крім того, внаслідок підняття рівня води в місцевих річках затоплено майже 80 гектарів сільськогосподарських угідь. Негода наробила біди й у Снятинському районі, тут також потерпіли поля. Нічого доброго не очікується у найближчі дні. Зокрема, сьогодні прогнозується підняття рівня води у Дністрі — на ділянці Галич — Заліщики та в Пруті — на ділянці Коломия — Держкордон.

Автор: Ігор НИКОРОВИЧ
Джерело: Газета «Галичина»