друкувати


На Коломийщині відзначили День Скорботи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-06-23 11:45:20

22 червня 1941 року для України настала жахлива історична година: почалася Велика Вітчизняна війна.

10 серпня 1941 року влада в Коломиї перейшла до рук німців. Почався окупаційний режим. Через коломийське гетто було пропущено близько 50 тисяч осіб, масові знищення велися на міських околицях, у Шепарівському лісі. Ніхто не знає точної кількості загиблих. Війна завдала нищівного удару: було зруйновано залізничний вузол, лікарні, культурно-освітні заклади, спалено житлові будинки, пограбовано музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття.

22 червня 2010 року в місті Коломиї урочистою ходою до площі Скорботи розпочалися заходи, приурочені пам'яті жертв війни в Україні та 69-ї річниці початку Великої Вітчизняної війни. Вінки та квіти від Коломийської районної державної адміністрації, районної ради, Коломийської міської ради, мешканців району та міста лягли до пам'ятника воїну-визволителю Великої Вітчизняної війни.

Того ж дня в центральній районній бібліотеці відбувся круглий стіл на тему "Зі слави геройства мертвих і живих писалось ім'я "Перемога", в якому взяли участь голова Коломийського міськрайонного відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів Богдан Грушка, почесний голова ради ветеранів Коломийщини Михайло Шевчук, заступник голови РДА Леся Білищак, начальник відділу культури і туризму РДА Людмила Федор, директор ЦБС Орина Бирчак, директор музею історії м.Коломиї Михайло Арсак, головний спеціаліст відділу з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю апарату РДА Галина Дрібнюк, начальник відділу культури і туризму міської ради Уляна Мандрусяк, представник відділу внутрішньої політики міської ради Микола Реп'ях, краєзнавець Василь Нагірний, представник управління праці та соцзахисту населення РДА Ярослава Балкова, головний спеціаліст відділу освіти РДА Микола Кісилейчук, заступник головного лікаря ЦРЛ Василь Козовий, провідний спеціаліст відділу культури і туризму РДА Микола Кавацюк, місцеві ЗМІ.

Учасники заходу зробили історичний екскурс в час війни 1941-1945 років, вшанували хвилиною мовчання загиблих, вислухали ветеранів війни, їхні пропозиції і побажання. За круглим столом йшлося про медичне забезпечення медикаментами, доплату до пенсії, путівки для оздоровлення в санаторіях, пільги при оплаті житлово-комунальних послуг, забезпечення інвалідними візками.

Учасники заходу прийняли пропозиції:

1. Записувати, зберігати і популяризувати спогади про події Великої Вітчизняної війни, особливо на Коломийщині, висвітлювати періодично в ЗМІ.

2. Постійно піклуватися про ветеранів, учасників війни і вдів, відвідувати їх.

3. Утримувати в належному стані пам'ятники, могили, обеліски, хрести, які символізують Велику Вітчизняну війну.

4. Видати каталог пам'яті культурної спадщини, подіям, приуроченим Великій Вітчизняній війні (за наявності коштів).

5. Поновити реєстр ветеранів Коломийщини.

6. Підготувати звернення до голови правління ВАТ "Коломийське АТП" М.Атаманова з приводу пільгового перевезення ветеранів війни.

7. Впорядкувати меморіал "Скорботна Матір" в м.Коломиї та закріпити за належним доглядом адміністрацію ЗОШ № 8 м.Коломиї.

У всіх населених пунктах району відправлено панахиди, запалено свічки та покладено вінки і квіти до пам'ятників і могил.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА