друкувати


Ліквідовано «конверт», який допомагав незаконно формувати податковий кредит з ПДВ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-06-22 05:15:35

Слідчим відділом податкової міліції ДПА в Івано-Франківській області за матеріалами, зібраними співробітниками підрозділу організації боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, порушено кримінальну справу за ч.3 ст.212 Кримінального кодексу України щодо керівника одного з приватних підприємств м. Івано-Франківська.

Внаслідок проведених заходів припинено роботу конвертаційного центру, який надавав послуги суб’єктам господарювання України з незаконного формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат реально існуючим підприємствам, переведення безготівкових коштів у готівку.

За час існування послугами центру користувались 13 суб’єктів господарської діяльності, сума фіктивних операцій яких склала понад 4,83 млн гривень. Товар на ці підприємства фактично не постачався і роботи не виконувались.

Щоб прикрити злочинну діяльність та надати легальності проведеним фінансово-господарським операціям, у бухгалтерському обліку та податковій звітності центру зазначались реквізити «фіктивних» підприємств, від яких ніби-то отримувались товарно-матеріальні цінності та послуги. Протягом 2008-2009 рр. було відкрито ряд банківських рахунків, через які здійснювалось транзитне переведення коштів та подальша їхня конвертація.

Таким чином, протягом тривалого часу через розрахункові рахунки конвертаційного центру було переведено в готівку майже 5 млн гривень.

Для відшкодування збитків, завданих державі, та заборони відчуження коштів накладено арешт на розрахункові рахунки конвертаційного центру – заблоковано коштів на суму 9,4 тис. гривень. Також вилучено печатки, штампи, чисті бланки з реквізитами інших суб’єктів господарської діяльності.

У рамках кримінальної справи проводиться відпрацювання контрагентів, задіяних у ланцюгу з конвертації коштів. Здійснюється комплекс заходів, спрямованих на повне відшкодування збитків, завданих державі.

Джерело: Прес-служба ДПА України