друкувати


На Косівщині було зареєстровані випадки укусів людей зміями

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-06-14 08:30:05

Минулих вихідних на Косівщині було зареєстровано три випадки укусів людей зміями. Саме з таким діагнозом до лікувального закладу потрапила 7-ми річна дівчинка із Космача, 49-річна жителька Яворова та 27-літня мешканка села Пістинь.

Обставини, при яких плазуни атакували потерпілих, різні, а результат один – усі троє опинилися на лікарняних ліжках Косівської центральної районної лікарні. В суботу 12-го червня  семилітня дівчинка із Космача була із батьками на сінокосі. Дорослі гребли сіно, а дитина  гралася поруч. Раптом дівчинка голосно зойкнула. Коли батьки підбігли до неї, то побачили на правій стопі дитини невеличку ранку. Дорослі одразу ж зателефонували на швидку допомогу. Потерпілу дівчинку госпіталізували в реанімаційне відділення Косівської центральної районної лікарні. Того ж дня у те ж відділення потрапила і 49-річна мешканка села  Яворів. ЇЇ гадюка вкусила в ногу також на сінокосі. В неділю, 13-го червня, в Косівську центральну районну лікарню було доставлено 27-річну мешканку села Пістинь. Жінка натрапила на небезпечного плазуна в лісовому масиві неподалік рідного села. Як з’ясувалося згодом, потерпіла саме  зі своєю матір’ю збирала в лісі ягоди. У колючих зарослях її і вкусила змія. На щастя, усі постраждалі через укуси змій відбулися цього разу лише переляком. Пацієнток після необхідної терапії відпустили додому, їхньому життю та здоров'ю вже нічого не загрожує.

До речі, з початку цього року на Прикарпатті зареєстровано уже шість випадків укусів людей зміями. Оскільки саме зараз у розпалі роботи на сінокосах, сезон збирання ягід та й узагалі мандрівок лісами та горами, Головне управління МНС в області звертається до мешканців краю з проханням дотримуватись відповідних правил безпечної поведінки, котрі допоможуть уникнути укусів небезпечних плазунів: ідучи в місця, де можлива зустріч з гадюками, необхідно мати відповідний одяг та взуття, а при зборі грибів і ягід краще користуватися палицею достатньої довжини, щоб перевірити зарості біля того місця, де вони ростуть на безпечність. Окрім того, завжди намагайтеся дивитися під ноги: якщо наступити на гадюку, вона може вкусити.

Джерело: Центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області