друкувати


Студенти Івано-Франківського музучилища здавали держіспит на центральному Майдані

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-06-14 05:15:04

Це далеко не звичайний концерт. Духовий оркестр Івано-Франківського музучилища на центральному Майдані міста виступає невипадково. Вперше в Україні саме таким чином студенти музичного навчального закладу здають державний іспит.

Щоправда, не всі, а лише диригенти. До речі, ця професія, стверджує постійний диригент оркестру та директор музучилища Петро Гундер, - чи не найскладніша з усіх музичних. Духовому оркестру під силу все - під умілим диригуванням і класика, і навіть джаз лунає цілком доречно. Те, чого навчилися за три роки з класу диригування, десятеро випускників намагаються презентувати якнайкраще.

За п'ятибальною шкалою їх майстерність оцінюють не лише місцеві музикознавці, а й запрошені з інших міст професори. Однак є іще один суворий критик та екзаменатор - публіка. На неї чимало новоспечених виконавців виходять вперше. Цей факт державна екзаменаційна комісія також враховує. Спонтанна публіка від нового методу екзаменування музикантів в захваті. Безпрецедентний в Україні наразі іспит просто неба, ймовірно, матиме продовження. Естафету, кажуть його ініціатори, варто підхопити й іншим музичним навчальним закладам.

Джерело: Радіо «Західний полюс»