друкувати


На Гуцульщині відбулися святкові урочистості з нагоди вшанування Станіслава Вінценза

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-06-02 05:30:22

1 червня в селі Бистрець Верховинського району відбулися святкові урочистості з нагоди вшанування українсько-польського письменника Станіслава Вінценза, який рівно 70 років назад втечею врятувався від радянської влади. Їх організаторами виступили районна державна адміністрація, Товариство Карпатське (Польща) у співпраці з філією «Гуцульщина» та товариством «Гуцульщина».

В урочистому святковому віче у Бистреці взяли участь представники влади, жителі Верховинського району, шанувальники творчості С.Вінценза з Польщі та України. Віче розпочалося звуками трембіт, після чого священики православної та римо-католицької церков, відповідно з Бистреця та Коломиї, освятили хрест і пам’ятну таблицю на місці, де у 1926 – 1940 роках височів будинок Станіслава Вінценза.

Доктор Ян Хороший та професор Мірослава Олдаковська-Куфлова презентували оповідання про бистрецький дім Станіслава Вінценза. Прочитано фрагменти з «Правди старовіку» українською і польською мовами.

Після завершення основної частини заходу учасники святкових урочистостей вирушили у гори і пройшли стежками останнього походу в Чорногору українсько-польського письменника Станіслава Вінценза.

Довідка. Коріння Станіслава Вінценза (народився 1888 р. в с.Слобода Коломийського району Івано-Франківської області- ) було польсько-французьким, але той факт, що значну частину свого життя він прожив на Гуцульщині, opus magnum – тетралогію “На високій полонині” – присвятив суто їй, робить його ще й українцем-гуцулом.

"Гуцульський епос – це один з небагатьох уже в Європі міфічних переказів, і я, виявляючи свої почуття до українського народу, не можу зробити нічого кращого, як офірувати йому свою книжку. Аби він повернув собі те, що є його власністю і що має тепер далеко не кожен із європейських народів”. Ст. Вінценз, 1969 р.

Джерело: Головне управління правової роботи та внутрішньої політики ОДА