друкувати


Відбувся круглий стіл на тему «Особливості вступної кампанії до ВНЗ у 2010 році»

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-28 04:25:33

Круглий стіл на тему «Особливості вступної кампанії до вищих навчальних закладів у 2010 році: переваги і недоліки» відбувся 28 травняРегіонального туристично-інформаційного центру. Організаторами його виступили ц.р. в конференц-залі Івано-Франківського Громадянська мережа ОПОРА і Комітет виборців України.


Коротку характеристику цьогорічних умов прийому до вишів дав на круглому столі Іван Маруняк. У дискусії, яка зав’язалася, взяли участь відповідальний секретар приймальної комісії Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу М.Мазур, перший проректор і відповідальний секретар приймальної комісії Івано-Франківського національного медичного університету Л.Глушко та І.Сарапук, представники батьківських комітетів, журналісти місцевих ЗМІ.

Підтримуючи загальні принципи, закладені у ЗНО, учасники круглого столу висловили різноманітні судження щодо таких цьогорічних новацій, як середній бал атестату, обмеження кількості ВНЗ і напрямів підготовки, куди вступник може подати заяву… Більшість учасників заходу погодилася із необхідністю запровадження середнього балу атестату, але представник КВУ Ю.Лисюк висловився за відтермінування цього критерію відбору до вишів. На його думку впровадження середнього балу атестата в цьогорічній вступній кампанії може сприяти корупції у школах. Також значна увага була приділена темі диференційованого підходу до вступу у виші сільської і міської молоді, оскільки сільські загальносвітні школи перебувають у дещо гірших умовах порівняно з міськими.

Серед недоліків умов прийому до ВНЗ представник Медуніверситету І.Сарапук відзначив недостатню кількість визначених критеріїв щодо надання права першочергового вступу, яке застосовується при рівній кількості балів в декількох абітурієнтів. Це може складати певні труднощі для роботи приймальних комісій.

"Інформаційна кампанія "Чесний вступ до ВНЗ-2010" здійснюється ВГО КВУ та ГМ ОПОРА за підтримки Освітньої програми Міжнародного фонду "Відродження".

Автор: Іван МАРУНЯК, голова КМО ВГО Громадянська мережа ОПОРА