друкувати


На Вічевому майдані Івано-Франківська прали газети

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-21 06:51:38

Не без долі оригінальності поставились до проведення всеукраїнської акції «Цензурі – НІ!» активісти молодіжних організацій обласного центру Прикарпаття.

Вони організували своєрідне театралізоване дійство, в якому одні учасники прали в тазику з водою газети і вішали їх сушити на мотузці, інші, з написами «підконтрольна преса» та «продажні ЗМІ» на грудях, пускали мильні бульбашки, а окремі просто мовчали, оскільки їх роти були заліплені паперовими стрічками з написом «цензура». В свою чергу координатор заходу Руслан Коцаба розпитував присутніх на акції журналістів, чи подобається їм цензура.

Як з’ясувалося, прання преси символізувало сам процес цензури, а мильні бульбашки символізували беззмістовність замовної і неправдивої інформації. Все ж це разом, за задумом організаторів акції, мало привернути увагу присутніх до фактів утисків свободи слова з боку владних структур. «Останнім часом, - зазаначив Р.Коцаба, - теперішня влада розпочала планомірне насадження цензури в ЗМІ. Занепокоєні цим журналісти неодноразово заявляли про факти порушення свободи слова». До таких фактів ініціатори заходу відносять недопущення окремих журналістів на прес-конференцію президентів України та Росії, озвучені окремими народними депутатами-«регіоналами» вимоги щодо притягнення до відповідальності представників ряду ЗМІ за публікації заяв опозиційних політиків, заяви журналістів телеканалів «1+1» та СТБ щодо впровадження на телебаченні цензури.

«Конфуцій якось сказав, - повідомила співорганізатор акції Вікторія Михайлишин, - «Краще один раз засвітити свічку, аніж усе життя нарікати на темряву». Ця акція є свічкою, що освітить ту темряву, яка вже поступово настає в нашій країні і спонукатиме інших свідомих громадян до подібних протестів».

Нагадаємо, в рамках акції «Цензурі – НІ!» протестні заходи пройшли в м.м. Києві, Львові, Харкові, Житомирі, Чернігові та Кіровограді.

Специфічним для акції в Івано-Франківську є той факт, що журналістів в рядах її учасників помічено не було. Та й медійників, яких зацікавив факт її проведення було не так вже й багато. Сподіваємось, що цей факт свідчить про неактуальність питання цензури для Прикарпаття.

Організатори заходу анонсували його як акцію позапартійних активістів. Щоправда, її координатор Р.Коцаба наразі не знімав з себе повноважень голови обласної організації партії «Пора» Крім того, участь в акції брали активісти деяких політизованих структур краю, зокрема Української народної молоді…

Автор: Сергій БІЛИЙ