друкувати


26 травня в Івано-Франківську розпочинається шестиденне навчання для кандидатів у прийомні батьки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-21 03:45:18

26 травня 2010 року Івано-Франківський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді розпочинає проведення шестиденного навчання для кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники за українською версією програми ПРАЙД.

Це вже друге навчання, яке відбувається у поточному році. За результатами першого семінару, відвідування сімей кандидатів у прийомні батьки, опікуни, піклувальники спеціалістами обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надано 7 рекомендації про включення до Єдиного електронного банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і сім’ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів. З них, 1 сім’я створила прийомну сім’ю, у яку влаштовано 1 дитину та 3 сім’ї встановили опіку над 4 дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування.

З початку року в області створено 3 прийомні сім’ї (Галицький, Рогатинський, Косівський РЦСССДМ), 2 дитини довлаштовано в родини (1 дитину – в ДБСТ, 1 дитину – в прийомну сім’ю).

Основною метою навчання є формування усвідомленого рішення батьків щодо створення прийомної сім’ї/дитячого будинку сімейного типу, підготовка до здійснення функцій прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, піклувальників шляхом формування необхідних сфер компетентності.

Учасники тренінгу – сім’ї з Городенківського, Калуського, Надвірнянського, Коломийського, Рожнятівського районів, міст Івано-Франківська та Яремче.

У навчанні спільно з кандидатами візьмуть участь фахівці районних та міських центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і спеціалісти служб у справах дітей облдержадміністрації, райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад міст обласного значення. Фахівцями служб у справах дітей буде надано кандидатам інформацію про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають в інтернатних закладах області та найбільше потребують сімейного тепла і затишку.

Під час навчання учасники отримають знання про потреби дітей різних вікових груп і необхідність їх задоволення для повноцінного розвитку особистості, розглянуть очікування батьків та дітей від створення прийомної чи опікунської сім’ї. Кандидати у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники навчаться принципам та методам сімейного виховання без фізичного, психологічного насильства.

Станом на 15.05.2010 року в Івано-Франківській області під соціальним супроводження центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебуває 58 прийомних сімей (72 дітей) та 2ДБСТ (15 вихованців).

Джерело: Івано-Франківський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді