друкувати


К.Грищенко підтвердив, що Україна не віддасть Росії Керченську протоку

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-21 01:15:17

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко категорично спростував чутки про те, що уряд в рамках розмежування українсько-російського морського кордону погодився на передачу Росії частини Керченської протоки та Азовського моря.

Про це Грищенко заявив 21 травня у Верховній раді, звітуючи про міждержавні угоди між Україною та Росією.

За словами міністра, договір між Україною та Росією про державний кордон визначив, що Азовське море та Керченська протока є внутрішніми водами двох країн.

Грищенко повідомив, що на червень заплановано провести черговий раунд переговорів щодо делімітації водного кордону між країнами.

Він запевнив, що українська сторона вимагатиме у Росії делімітації кордону по лінії адміністративного поділу між республіками в Радянському Союзі.


Нагадаємо, Україна та Росія 17 травня підписали угоду про демаркацію сухопутної частини кордону. Проте питання розмежування кордону в Азовському морі та Керченській протоці залишається неврегульованим протягом багатьох років.

Як відомо, проведення водного кордону в Азовському морі і Керченській протоці на основі адміністративного ділення між РРФСР і УРСР було ключовою вимогою України на всіх раундах переговорів двох держав. У такому разі приблизно 2/3 акваторії Азовського моря знаходилося б під юрисдикцією України, як і судноплавний Керч-Єнікальський канал Керченської протоки, що відкриває шлях до Азова.

Проте російська сторона наполягає, що законодавство СРСР не передбачало розмежування внутрішніх вод і, відповідно, адміністративний кордон по воді не проходив. Звідси пропозиція Кремля: провести кордон по так званій модифікованій серединній лінії. Ця лінія базується на основі рівного віддалення від берегів двох країн, але при цьому враховує острови, геологічні структури та інше. Для України це означає істотний зсув водного кордону з Росією на захід від лінії адміністративного ділення між колишніми союзними республіками. При цьому вододіл Азовського моря і Керченської протоки зміститься як по воді, так і по дну - це означає, що на користь Москви зміниться доступ країн до покладів нафти і газу.

Джерело: ТСН.ua