друкувати


У Львові поховали останки 12 червоноармійців, які загинули у боях з фашистами в 1941 році

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-08 04:30:00

У суботу 8 травня на цвинтарі смт Брюховичі під Львовом були поховані останки 12 військовослужбовців радянської армії, які загинули в боях з підрозділами вермахту на Львівщині у липні 1941 року.

Пошук та ексгумацію загиблих радянських солдат здійснювали фахівці комунального підприємства Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій «Доля». Керівник цієї організації доцент історичних наук, археолог Ярослав Онищук розповів, що останки загиблих були знайдені у спільній могилі неподалік селища Станіславчик Бродівського району Львівської області. Ймовірно, бійці належали до 37 піхотного полку 37 танкової дивізії 15 механізованого корпусу, які ціною власного життя стримували швидке просунення углиб СРСР німецьких частин на цьому напрямку 26-28 червня 1941року.

- За характером місцевості та за спогадами самовидців, викладених згодом у мемуарній літературі, перші дні боїв на Бродівщині велися у невигідних для підрозділів Червоної Армії умовах. Було багато загиблих, яких ховали у такого роду санітарних захороненнях. Згодом, сліди могил втрачались. Й тільки за знайденими у ямі елементами спорядженя та обмундирування, а також за деякими особистими речами (дрібні монети, олівці, гребінці) можна було визначити, що це саме червоноармійці. На жаль, капсул-«смертників» (спеціальні герметичні пенали у які вкладувались записки із паспортними даними про військовослужбовця) при тілах виявити не вдалося. – розповів начальник пошукового відділу КП ЛОР «Доля» Максим Орлов.

На церемонії поховання були присутні перший заступник командувача західним оперативним командуванням генерал-майор Юрій Борискин, представники міської та обласної влади, члени ветеранських організацій. Проведення військового ритуалу поховальної церемонії забезпечували оркестр та рота почесної варти Академії Сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного.

- Ми зробили, беззаперечно, добру справу, – підкреслив під час промови керівник КП ЛОР «Доля» Я.Онищук. – Адже кожен загиблий солдат має останнє право – бути гідно похованим. Сприяти цьому – наш обов’язок людини, християнина та громадян цивілізованої держави.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)