друкувати


Івано-Франківський міський голова провів зустріч з послом Литовської Республіки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-07 08:34:19
"Литва – хоча і не дуже велика держава, це маленькі двері у велику кімнату, якою є Європейський Союз". Так оцінив значення для України співпраці з Литовською Республікою надзвичайний і повноважний посол цієї країни в нашій державі Пятрас Вайтєкунас під час зустрічі з керівництвом Івано-Франківського міськвиконкому.



В перемовинах брали участь міський голова обласного центру Віктор Анушкевичус, перший заступник міського голови Зіновій Фітель, заступник мера Ярослав Яцишин та начальники відділу патронатної служби міського виконавчого комітету Оксана Ковальчук. З литовського боку, крім дипломата булим присутні представники бізнесу та структур місцевого самоврядування. Заслуговує на увагу той факт, що керівник однієї з найбільших фірм Литви Ігор Майстренко, який також присутній на зустрічі, сам родом з Івано-Франківська.

Зі пана Вайтєкунаса, він намагається будувати свою діяльність в Україні з акцентом на питаннях економічної співпраці. При цьому найбільша увага приділяється налагодженню співпраці на рівні регіонів. З цією метою пан посол вже відвідав міста Одесу, Львів (двічі), Харків, Донецьк, Запоріжжя, цього місяця планує відвідати також Херсон та Миколаїв. Як зазначає дипломат, в більшості випадків українські регіони цікавить співпраця з Литвою у сфері сертифікації та стандартизації продукції за європейськими вимогами, переробка побутових відходів на енергоносії, побудова підземних паркінгів тощо, де литовські державні та бізнесові кола набули вагомий досвід.

Як виявилось в ході розмови, вказані питання також є актуальними для Івано-Франківська. Зокрема, було відзначено, що міський центр стандартизації та метрології залюбки прийме допомогу литовських колег у питаннях приведення чинних нормативних актів у відповідність до європейських стандартів. Стосовно можливого будівництва підземних паркінгів, що є нагальною проблемою для Івано-Франківська П.Ватєнайкус зазначив, що фірми, які зголосились інвестувати кошти в подібний проект у Львові висунули вимогу надання державних гарантій повернення коштів від проекту або застави від міста. Вочевидь, подібні вимоги інвестори висунуть і Івано-Франківську в разі укладення відповідних домовленостей.

В.Анушкевичус, крім того, зазначив, що обласний центр зацікавлений також у поглибленні співпраці з Литовською Республікою у сфері туризму та освіти. На його переконання, Литва, як і Прикарпаття приділяє дуже багато уваги розвитку туристичної сфери, зокрема в таких регіонах, як узбережжя Балтійського моря, Тракайський район, місто Вільнюс з його його памятками середньовіччя. В зв’язку з цим, запропонував докласти зусиль до розширення туристичного обміну, а також кооперації турфірм. Це, на його думку, допоможе литовським громадянам більше дізнатись про життя в Україні і навпаки. Таку ж мету вбачає мер у розширенні співпраці у сфері освіти. Зокрема запропонував розпочати з того, що продовжити традицію обміну дитячими групами на період літнього відпочинку. "У нас відпочивали литовські діти у 2008 році, - зазначив він, - я пригадую, з яким захопленням в очах вони повертались на батькіщину".

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі