друкувати


Бандерівський "одобрямс"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-06 04:50:36
Сьогоднішня позачергова 50-та сесія Івано-Франківської міської ради напевно була однією з найкоротших в історії. Здається, народні обранці довше збирались у сесійній залі, ніж засідали. З 60 депутатів зареєструвалось 50. Проігнорували засідання депутати-регіонали.

На порядку денному стояло три питання: внесення змін до Статуту громади міста Івано-Франківська, прийняття нового положення про звання "Почесний громадянин міста" та безпосередньо присвоєння цього звання Степану Бандері та Роману Шухевичу.

Так, як виявилось, діючий з 1995 року Статут громади міста не давав змоги присвоїти звання почесних громадян вказаним особам, оскільки, згідно його положень, таке звання може бути надано громадянам, які мають вагомі заслуги перед містом. Оскільки і С.Бандера, і Р.Шухевич особливими благодіяннями для Івано-Франківська не відзначились (зрештою, невідомо, чи вони тут колись бували), довелося додати слова "та Україною". З положенням взагалі була проблема. Виявилось, що діючий документ, який регламентував присвоєння звання "Почесний громадянин міста Івано-Франківська" був прийнятий ще 20 жовтня 1967 року і аж ніяк не відповідав вимогам сьогодення. Так чи інакше і зміни до Статуту, і нове положення були проголосовані одноголосно – 50 голосів з 50 зареєстрованих депутатів.

Таку ж одностайність депутати виявили і при голосуванні рішення щодо присвоєння вказаного почесного звання названим провідникам ОУН. Як зазначалося, відповідне звернення внесли на розгляд Івано-Франківської міськради представники 33 політизованих структур області, зокрема таких як ВО "Свобода", ВУТ "Просвіта", "Всеукраїнська ліга жінок", ветеранські організації, ГО "Поклик Нації", ОУН, УРП "Собор" та інші, а також 35 депутатів міськради.

До проекту рішення в ході обговорення було внесено лише одну поправку. Зокрема, депутат Маланюк запропонував слово "посмертно" поставити перед прізвищами С.Бандери та Р.Шухевича. Раніше воно стояло після прізвища Шухевича. Мовляв, так виходило, що посмертно нагороджений лише Р.Шухевич.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі