друкувати


Володимир Яцуба: Головне наше завдання – відновити довіру

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-28 09:36:47
Лише 20% регіонів України сьогодні мають затверджені генеральні плани міста і областей. Про це зазначив 27 квітня під час міжрегіональної наради з питань розвитку будівельної галузі Міністра регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба.

З його слів навіть на сьогоднішній день галузь перебуває у жалюгідному стані і потребує вжиття термінових заходів щодо її відновлення. "Найстрашніше, – зазначив пан Яцуба, – що зупинилось будівництво житла. Раніше Україна будувала 70 % житла за кошти людей, 1% - за кошти, решту – за фінансування інвесторів, фірм, організацій тощо. Сьогодні нема і того". В зв’язку з цим, головним завданням свого міністерства він визначає створення умов для розвитку галузі і поновлення довіри людей.

З цією метою в новий бюджет вже закладено 2 мільярди гривень на здешевлення кредитів і 1,5 мільярдів гривень – на регіональний розвиток (з яких щоправда близько 300 мільйонів доведеться віддати за іпотеки). Ці кошти не покриють необхідних затрат, оскільки тільки на сприяння доведенню до кінця об’єктів незавершеного будівництва, готових не менш , як на 70% потрібно близько 6 мільярдів гривень. Проте вони дозволять дещо полегшити кредитний тягар, профінансувати виготовлення генеральних планів областей. Для прикладу: на виготовлення генерального плану Івано-Франківської області необхідно 1 мільйон гривень.

Диференційованим, на думку міністра, має бути підхід до виділення коштів на фінансування об’єктів незавершеного будівництва. "Ми провели детальний аналіз, – зазначає В.Яцуба, – і визначили, хто із забудовників використовував кошти за призначенням і має право претендувати на нашу допомогу, а хто ні".

Поряд з цим, зі голови Івано-Франківської ОДА М.Вишиванюка, міністр погодився "взяти шефство" над будівництвом нового комфортабельного відпочинкового комплексу на зразок "Буковеля", що планується у Долинському районі.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі