друкувати


У Тисминецькому району Івано-Франківщини тече чорна вода

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-20 05:06:23
У Павлівці Тисминецького району Івано-Франківської області тече чорна вода. Це сталося через черговий витік фільтрату, який стався на міському сміттєполігоні у Рибному під Івано-Франківськом.

У воду потрапило майже 4,5 кубометрів фільтрату. Нині аварію усунуто, але рештки нечистот й досі витікають у прилеглий до полігону ліс. Зі стічної канави потрапляють у річку Павлівка, яка протікає через Рибне Тисминецького району. Нею селяни змушені поїти худобу, користуватися у господарці.

Забруднено також частину лісів Майданського лісництва.

"Причиною аварії стало переповнення збірників, у яких збирався фільтрат. Ситуацію погіршили дощі. Аварію нібито ліквідували, зробивши яму для прийому фільтрату, але нечистоти потекли й з неї. Відкачати фільтрат мали ще у березні", – сказав Gazeta.ua заступник начальник екоінспекції Михайло Чорній.

За словами екологів, канцерогени, які містяться у фільтраті й потрапляють у ґрунт, випалюють землю, вбивають усе живе у воді. Небезпечний він і для людини. Окрім важких хімічних сполук він містить і хвороботворні бактерії.

Міська влада лише після цього пообіцяла побудувати постійний трубопровід, через який би фільтрат відкачували на міські очисні споруди.

За словами міського голови Віктора Анушкевичуса, є два альтернативні проекти. Один – довжиною 8 км, інший – довжиною 14. Вартуватимуть півтора мільйони гривень. Таких грошей місто не має.

Винних у аварії обіцяють притягнути до кримінальної відповідальності. Якщо збитки перевищать 20 тисяч гривень, то справу передадуть до прокуратури.

Обговорити на форумі