друкувати


Український екіпаж на чемпіонату світу з ралі стрибнув на 4,5 метра у висоту

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-19 06:57:09
На турецькому етапі чемпіонату світу з ралі WRC Rally of Turkey український екіпаж команди Mentos Ascania Racing Олександр Салюк/Олексій Мочанов стали справжніми героями місцевих журналістів.

При проходженні одного з найбільш видовищних трамплінів на трасі, Салюк стрибнув на 4,5 метра у висоту і на 54 метри в довжину, встановивши таким чином новий рекорд ралі Туреччини, повідомляє ТСН.

Захоплення глядачів і телеоператорів було важко передати словами - досить сказати, що до кінця дня всі місцеві телеканали навперебій крутили відеозйомку стрибка українського гонщика, а місцеві журналісти відразу ж нагородили його прізвиськом "літаюча зірка".

Більше того, емоційні турки, захоплені безстрашністю українських гонщиків, збираються назвати цей трамплін ім'ям Салюка і встановити відмітку на точці його приземлення, яка буде позначенням рекорду на всіх наступних змаганнях.



Однак для самого екіпажу даний момент був, швидше, проблемою, ніж досягненням. Приземлення було настільки жорстким, що у Mitsubishi Lancer буквально розвалився один з колісних дисків, і колесо, яке відірвалося від автомобіля, стрибало вздовж узбіччя на протязі декількох сотень метрів.

Втім, Салюк та Мочанов проявили свій бійцівський характер, фінішували на трьох колесах, поставили запаску, потім дісталися до сервісу, усунули пошкодження і продовжили гонку.

Пізніше Олександр Салюк так прокоментував стрибок: "З приводу мого стрибка на трампліні - я можу чесно сказати: це була моя помилка, допущена при ознайомленні з трасою. Я заходив на трамплін на четвертій передачі з повним газом; і тільки в польоті я зрозумів, що перебрав зі швидкістю. Ті, хто бачив повторний проїзд з цього самого місця, підтвердять: я знову стрибав, але набагато нижче. Здорово, що глядачам і журналістам сподобався мій політ, але будь-який фахівець розуміє - це була моя помилка. І я не збираюся це приховувати".

На жаль, у другий день змагань автомобіль киян злетів з дороги буквально за три повороти до фінішу спецділянки, пірнув у придорожню канаву і перекинувся.

А от інший український екіпаж команди Mentos Ascania Racing Валерій Горбань / Євген Леонов благополучно фінішував на 4-му місці Rally of Turkey.

Обговорити на форумі