друкувати


Вчора British Airways провела тестовий політ через вулканічну хмару

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-19 09:01:51
Британська авіакомпанія British Airways (ВА), яка 18 квітня провела тестовий політ з лондонського аеропорту Хітроу в Кардіфф через вулканічну хмару, заявляє, що політ був успішним і пройшов за "відмінних умов".

На борту перебував виконавчий директор авіакомпанії Віллі Уолш, що має кваліфікацію пілота, і чотири члени екіпажу, повідомляє ТСН.

"Умови були відмінними, і літак не зіткнувся з жодними проблемами. Тепер він пройде повний технічний огляд на інженерній базі авіакомпанії в Кардіффі", - наголошується в повідомленні компанії.

Тим часом британська служба управління повітряним простором NATS продовжила заборону на відкриття повітряного простору над Великою Британією мінімум до 19:00 19 квітня (21:00 за Києвом).

18 квітня вже кілька європейських авіакомпаній оголосили про дослідження можливостей здійснювати польоти над або під хмарою вулканічного попелу, що прийшов з Ісландії. Подібні випробування почали сьогодні голландська KLM, французька Air France і німецька Lufthansa.

Крім того, європейські авіаперевізники вимагають від авіаційної влади негайного перегляду рішення про скасування значної кількості рейсів у зв'язку із загрозою падіння літаків.

Тим часом, в Євросоюзі прогнозують скасування половини запланованих на початок тижня авіарейсів. "За нашими прогнозами, буде здійснена тільки половина рейсів, запланованих на понеділок", - заявив Гаррідо на прес-конференції в Європейській організації з безпеки повітряного руху (Eurocontrol). З таким прогнозом виступив і єврокомісар з транспорту Сійм Каллас.

Вулкан Ейяфьятлайокудль за 200 кілометрів на південний схід від ісландської столиці Рейк'явіка почав виверження 14 квітня. Це призвело до утворення великої хмари попелу. Частинки вулканічного попелу становлять небезпеку для турбін авіаційних двигунів і можуть викликати проблеми, осідаючи на крилах літаків. Європейські служби безпеки польотів прийняли рішення закрити повітряний простір над багатьма територіями.

За даними європейської організації з контролю за безпекою повітряного руху, у зв'язку з виверженням вулкана в Ісландії з четверга у Європі було скасовано близько 63 тисяч рейсів. У результаті введення цього надзвичайного заходу, відповідно до інформації Міжнародної ради аеропортів (ACI), в регіоні опинилися буквально паралізовані 313 аеропортів.

Міжнародна рада аеропортів наводить дані, згідно з якими від скасування десятків тисяч рейсів постраждали близько 6,8 мільйона пасажирів, з яких "багато тисяч" досі живуть в аеропортах в очікуванні рейсів, а самі аеропорти зазнали збитків у розмірі близько 136 мільйонів євро.

Обговорити на форумі